2012. május 25., péntek

Lakásátvétel

Csengő átmeneti felirattal

Ma megvolt a Nagy Nap I. Átvettem az új lakás kulcsait. Nem volt semmi faxni körülötte. Megmutatták a gépeket, megkaptam a csekkeket és kb. ennyi. Ahol most lakunk, ott kb. 1,5 órába telt, mire a lakás minden zegzugát bejártuk és megtekintettük a már korábban keletkezett karcolásokat, a korábbi használat nyomait. Ezekről készült is egy lista, az ún. Wohnungsbnahmeprotokoll. Ez a lakást kiadók és bérlők legfontosabb dokumentuma. Amikor 1,5 hét múlva átadjuk majd a lakást, amiben most lakunk, akkor a 2 évvel ezelőtt aláírt protokoll alapján sétálunk körbe és nézzük meg, hogy mennyi kárt okoztunk. Előzetesen 2 órával kell számolnunk erre a műveletre. Onnantól pedig csak reménykedhetünk, hogy azok normális elhasználódásnak minősülnek és nem valódi, megtérítendő kárnak. Mivel a parketta puhafából készült, sajnos meglátszik rajta az elejtett és összetört tányér karcolása...

Visszatérve az új lakásra: az ajtón ízlésesen felragasztott felirat fogadott, miszerint a lakás frissen van takarítva. A cédula alján egy cipőre húzható zacskó fityegett. Szükség is volt rá, mert a lépcsőházból még elég sok koszt (fehér építkezési port) lehet bevinni a lakásba.
megkérdeztem, hogy nincs semmi protokoll? Azt mondták, hogy mivel új lakásról van szó, ezért nincs, viszont kaptam egy helyiséglistát, azok berendezéseit, tartozékait felsorolva. Ebbe tudjuk beírni, ha mégiscsak találnánk valami kifogásolni valót és 14 napon belül kell megküldenünk a házkezelőségnek.

Kellemes meglepetés volt, hogy a fürdőszobákban fogmosópoharak és szappantartók is vannak, mint a szállodákban, ill. a tükrös szekrénykékben sminktartó tálka.


A lépcsőházat szép zöldre festették, üdítően hat a sok fehér bérlakás után. 

Itt még nincs kész a lépcső, néhány hete fényképeztem

A környék nagyon csöndes, ill. "madárcsicsergős", ahogy az ingatlanhirdetésekben otthon írni szokták. :)

A lakás hátránya a mostanihoz képest, hogy nincs kertje és saját mosógépe ill. szárítója (Waschturm). A házban csak 5 lakás van, ezekhez tartozik a pincében egy közös mosókonyha, ipari Waschturm-mal. Jövő héten jön a cégtől egy ember, aki egy kis oktatást tart, hogy hogyan kell kezelni. A mosógéphez és a szárító helyiséghez (amiben Secomat van - ez is szárít és ha érzékeli, hogy megszáradt a kiteregetett ruha, automatikusan kikapcsol) van kaptunk elektronikus azonosító kulcsot, innen tudja a rendszer, ha mi használjuk az áramot, ez alapján számlázzák majd hozzánk a fogyasztást. Fura lesz nem saját mosógépben mosni, ill. nem a lakásban mosni akkor, amikor csak kedvem szottyan. A gazdag Svájcban bizony ez nagyon is elterjedt megoldás, legalábbis a bérházakban. Meglátjuk, hogy hogy fog menni. Tulajdonképpen a lakásban is van hely és kiállás saját mosógéphez, de ha nem muszáj, nem veszünk. (Most jöttem rá, hogy egy magyar ember számára talán nem érthető mindez, hiszen otthon sincs minden albérletben mosógép, sőt. Arról nem is beszélve, hogy mosókonyha meg aztán pláne nincs).

Egyelőre gőzerővel pakolunk, aztán kedden jönnek a szállítók.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése