2012. május 23., szerda

Könyvek Svájcról


Egy költözés előnye, hogy előkerülnek dolgok, amikről az ember már rég megfeledkezett. A könyvekre ez ugyan nálunk nem vonatkozik, de ha már a kezembe kerültek, akkor most szépen fel is sorolom könyvtárunk Svájcról szóló darabjait. Egy részük érdekes, más részük vicces, a maradék meg hasznos.

Korábban már megemlítettem néhányat, de hogy a lista teljes legyen, most mindent felsorolok. Otthon bizonyára kaphatók magyar nyelvű könyvek is Svájcról (bár ebben mégsem vagyok annyira biztos), itt azonban egész biztos nem kaphatók magyar nyelvűek, ezért az alábbi könyvek mind német vagy angol nyelven íródtak.

Living and Working in Switzerland - Nos, ha valaki Svájcba készül ideiglenesen áthelyezni a székhelyét, annak abszolút kötelező kézikönyv (angol nyelvű). Folyamatosan aktualizálják, jelenleg a 13. kiadását éli (nekünk még a 12. van meg). A munkakereséstől a különböző engedélyeken, biztosításokon, oktatáson át, a szabadidő eltöltéséig és az autóval kapcsolatos minden létező kérdésig szinte minden benne van. Ezt még érkezésünkkor kaptuk, akkor valahogy nem volt rá idő, de most nagyon jól jön, hogy a nemzetköziből helyi szerződésre váltunk. Úgy láttam, pdf formátumban is letölthető az internetről.

Going Local - your guide to Swiss schooling - a 26 kanton oktatási rendszerét mutatja be táblázatok, valamint tanárokkal, szülőkkel és diákokkal folytatott interjúkon keresztül, angol nyelven. Akik gyerekkel érkeznek az országba, azok számára ajánlott olvasmány.

Xenophobe's guide to the Swiss - Szintén angol nyelvű, nagyon viccesen írja le a svájci életet és embereket, a mindennapokat és az ünnepeket, ajánlott olvasmány, ráadásul vékonyka kis könyv.

Beyond chocolate - Understanding Swiss culture - Ahogy a címe sejteti, angol nyelven íródott - tulajdonképpen szociológiai tanulmány Svájcban élő külföldiek, vegyes házaspárok és echte svájciak meginterjúvolása után, sok példával, esetleírással illusztrálva.

Swiss Watching: Inside the Land of Milk and Money - Ezt a könyvet nem olvastam, csak a linken található néhány oldalnyi részletet, de nagyon tetszik. Elnyerte a Financial Times Book of the year díját is. 2010-es kiadás, tehát viszonylag új, aktuális információkkal, szórakoztató stílusban.

Slow Train to Switzerland - ugyanaz a szerzője, mint az előzőnek (amit viszont azóta elolvastam és rendkívül élveztem). A múltba, a tömegtúrizmus kezdetének idejébe visz vissza, természetesen a svájci Alpokba. Egy 1863-as túra útvonalát követi az egyik résztvevő útinaplója alapján. Angol nyelvű.

Kultbuch Schweiz - Két svájci kabaré művész (humorista?) - német nyelvű - önkritikus műve Svájcról, ill. mindenről, ami itt "kultikus" - ABC sorrendbe szedve és az alpesi kürttel kezdve. Szórakoztató és érdekes.

Die Schweiz in Listen - Svájc listákban, a Top 10 minden elképzelhető témakörben, németül. Adatmániásoknak (mint amilyen én vagyok).  

Merian Reiseführer - Schweiz - Német nyelvű útikönyv sok tippel, fényképpel, kivehető térképpel.

Schweiz - Früher und Heute - Ez is nagyon érdekes album. Svájc jellegzetes tájait, városait, eseményeit, termékeit mutatja be 1-1 fotóval: régen és ma. Így pl. nagyon szemléletes, hogy mennyit olvadt az Aletsch gleccser néhány évtized alatt. A fényképeken van a lényeg, de minden kép alatt van rövid, 3 nyelvű (német, francia, olasz) leírás is.

Hoi zäme - Schweizerdeutsch leicht gemacht - Azt hiszem, ezzel kellett volna kezdenem. Annak, aki szeretne a semminél többet megérteni a svájci németből, jó szívvel ajánlom. Élethelyezetek szerinti kategóriákba csoportosították a szavakat, példamondatokkal illusztrálva. Kapható német-svájci német és angol-svájci német változatban is (ennek Hoi - your Swiss German survival guide a címe).

1001 Ausflugsziele - Vagyis kirándulási ötletek, úticélok, németül, rengeteg színes fényképpel. Ezt a könyvet még nem vettem meg, mert a költözés előtt már nem akarok vásárolni, de muszáj lesz. A linkre kattintva az oldal alján egy rövidke bemutató film is van a könyvről.

KIDS - 1001 Ausflüge für die ganze Familie - Végül pedig ez a könyv, ami gyerekes családok számára készült azzal a céllal, hogy utat mutassanak a szabadidő házon kívül való eltöltésére. A svájci határ túloldalán lévő, de még közeli érdekességek is szerepelnek benne.

CultureShock! Switzerland - A Survival Guide to Custom and Etiquette - Angol nyelvű könyv, ami az idelátogatók, átmenetileg itt dolgozók, vagy az ide költözők számára enged mély betekintést az élet minden területébe, rengeteg gyakorlati útmutatóval. Még csak most vettem, de nagyon átfogónak tűnik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése