2012. május 2., szerda

Hajókázás

A kikötő Zürichben
Bár lehet, hogy nem is ez a megfelelő szó rá. Szombaton volt az év eddigi legmelegebb napja. Egy könnyű zürichi sétával egybekötött hajókázást terveztünk ennek örömére. Ez valójában kézenfekvő ötletnek tűnt (mindkettő), ugyanis a főpályaudvarról a Bahnhofstrassén végigsétálva lehet eljutni a kikötőhöz (Zürich Bürkliplatz). A séta közben még a hőguta környékezett mindket (Bogi konkrétan a meghalást helyezte kilátásba), pedig tényleg nyáriasan öltözködtünk, a kikötőbe érve azonban egy pillanatra hátrahőköltünk. A nyílt terepen ugyanis igencsak erősen fújt a szél, a Zürisee is erősen hullámzott. Ez azonban láthatóan nem zavarta sem a vizibiciklizőket, sem a rengeteg embert, aki a hajóra várt. 

Így hát kihasználva a GA (Generalabonnement) előnyét, külön jegy nélkül beálltunk a hajóra várók sorába. A meghirdetett időpont előtt 7 perccel még egyetlen hajót sem láttunk se közel, se távol, el nem tudtuk képzelni, hogy mivel fogunk menni. Aztán hamarosan felbukkant egy hajó és villámgyorsan közeledett. Ekkor az a kérdés merült fel, hogy erre a kis hajóra hogy fog felférni az a rengeteg ember? Amint azonban néhány perc múlva közel ért, kiderült, hogy nem is olyan kicsi. Na ezért nem biztos, hogy a hajókázás kifejezés a legtalálóbb, mivel a hajó sebessége egy gyorsabb villamoséva vetekedhetett. Ennek megfelelően a menetszél sem volt kicsi, ami hozzáadódott az amúgy is erős alapszélhez. Nem mondom, hogy melegünk volt, dacára a 28-29 foknak, sőt, épp ellenkezőleg. A 1,5 órás "kiskörút" egy részét vacogva, de az időjárással dacolva és a belső térbe nem behúzódva töltöttük.

A Zürisee-n többféle hajóútvonal van. Ezek április 1-től október 21-ig vehetők igénybe. A "kiskörút" 1,5 órás - az imént említett tempóban, és 9 helyen áll meg. Mi erre neveztünk be, lévén, hogy a családom nem igazán rajong a hajókázásért. Minden egész és fél órában indul hajó. A felnőttjegy 8,20 CHF, a gyerekjegy 4,10 CHF.

A közepes körút kb. 2 3/4 óra, a hosszú pedig 4 órás, egész Rapperswilig elmegy, ott fordul vissza (Rapperswil megér egy kirándulást, korábban már írtam róla.)


Lindt csokigyár

A hajóról látható a Lindt csokigyár is, ill. meg is áll a hajó Kilchbergben, úgyhogy akár hajóval is lehet menni csokit venni. Odafelé a déli, visszafelé az északi parton megy a hajó. Közben pedig az Alpok havas csúcsaiban lehet gyönyörködni (és a jeges szél elől védeni magunkat). Olyan erős volt a szél, hogy a kikötések nem mindig mentek zökkenőmentesen és azonnal. Az egyik kikötőben pedig arra lettünk figyelmesek, hogy egy kicsit már eltávolodtunk, de még mindig nem megyünk. Kinéztünk és kiderült, hogy a kötelet nem oldották el (vagy nem sikerült). Az egyik napozó-strandoló sietett a hajó segítségére a partról. :)


Visszafordulás után (északi part) a tatról


A parton új és régi házak, parkok és hajó-garázsok (!) sorakoztak. A parkokban mindenhol napozók, piknikezők tömege. A svájciak amúgyis mindig kirajzanak, amint kisüt a nap. Minden lehetséges helyre kiülnek, hogy a szabadban, napsütésben fogyasszák az ebédjüket (szendvicset, salátát, sült kolbászt).Végül mindannyian élveztük az utat, nem volt unalmas, gyorsan haladtunk és szép volt a látvány.

Érdekességképpen érdemes átolvasni a speciális hajójáratok listáját is. Néhány példa kedvcsinálónak: BBQ, kaszinó, fondü, salsa és meleg (és itt nem az időjárásra utalnak) cruise.

Az időjárásnak köszönhetően a fényképek egy része dőlt (hullámzás), másik része elmosódott (szél, ami fújta a kezemet fényképezés közben). Egy angol nyelvű kisfilm a hajóstársaságról, a hajókról és az útvonalról ezen a linken tekinthető meg. Mi az Uetliberg nevűn utaztunk, ez is látható a filmben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése