2012. április 25., szerda

Szélenergia KínábanMár régóta mondják, hogy vigyázó szemünket ezúttal Kínára vessük. Vannak, akik ezt komolyan is veszik. Bogi iskolájában pl. lehet jelentkezni mandarin nyelvórára, természetesen különóra, különpénzért, de nem ez a lényeg.

Egy nemrég megjelent hír (és egy másik hír) szerint Kínában virágzik a szélenergia-ipar, ill. a szélerőművek telepítése. 2005 óta minden évben megduplázódott a szélturbinák száma és 2010-ben meghaladta az addigi listavezető USA-t is. A 12. 5 éves tervben (!), amit 2011.-ben fogadtak el, további fejlesztések mellett kötelezte el magát a kínai kormányzat.

A világon mára már 80 országban működnek szélturbinák, azonban 2011-ben már minden 2. Kínában. Gombaként nőnek ki a földből mindenfelé. Tavaly világszerte 50 milliárd Eurót költöttek szélturbinák telepítésére, ennek 43%-át a kínaiak beruházásai teszik ki. Európában, ahol egy kicsit nagyobb múltra tekint vissza a szélenergia, 96 600 mW teljesítményt produkálnak a turbinák, Kína a tavalyi évben már majdnem behozta lemaradását 82 00 mW-tal.

Néhány hónapja láttam egy filmet (A hülyeség kora), amiben több szálon fut a történet arról, hogyan tesszük tönkre Földünket. Az egyik szálon egy brit férfi a fenntartható jövő jegyében a szélparkokra tette fel az életét (az 53. perctől néhány perc, aztán 1 óra 3. perctől megint néhány perc). Angliában az országos kutatások szerint 70-80%-os azok támogatottsága. Azonban ha arról van szó, hogy valahol telepítetenének, akkor a helyi lakosok végül mindig az esztétikai szempont alapján döntenek és utasítják el azokat...

Magyarországon 37 szélerőmű van, összesen 172 toronnyal (többségük Mosonmagyaróvár környékén), 330 ezer kW teljesítménnyel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése