2012. április 13., péntek

Alapjövedelem

Már egy éve olvastam erről az ötletről, most újabb stádiumba (még egy cikk itt) lépett. Az alanyi jogon járó alapjövedelemről szóló népi kezdeményezés (Volksinitiative) indult.

Ez tulajdonképpen egy egész régi, már 500 éves ötlet (Thomas Morus Utopia c. latin nyelvű filozófiai értekezésében említi - "1516-ban kiadott Utópia című könyve komoly érdeklődést váltott ki, több nyelvre lefordították. Ebben jelent meg a polgári utópisztikus szocializmus első koncepciója, és sok utána következő szociális utópia példaképének számít, gondolatai messze túlmutatnak saját korán."), ami a világ számos országában felbukkant már, mindenhol más-más néven (angol nyelvterületen pl. Social Credit, Basic Income Guarantee), és más aspektusból megközelítve, eltérő modellt kidolgozva. Két fő megközelítési mód létezik: az egyik a humanitárius, a másik a gazdasági.

A humanitárius indoklás úgy szól, hogy minden ember alapvető joga az emberhez méltó élet. Az alanyi jogon járó alapjövedelem lehetővé teszi, hogy olyan tevékenységekben is kiteljesedhessenek emberek, amellyekkel egyébként nem tudnának pénzt keresni. A gazdasági fejlődés következtében ugyanis sok tevékenység már nem minősül munkának, legalábbis fizetett szakmaként nem űzhető. A szociális területen végzett munkák (gyereknevelés, idősek, fogyatékosok ápolása) pl. többnyire nem fizetett tevékenységek. Aztán a gazdasági rendszer természetéhez hozzátartozó munkanélküliség "kárvallotjainak" sem kellene az alapjövedelem bevezetése után értéktelen embernek érezniük magukat. Az alanyi jogon járó alapjövedelem következtében javulna a közbiztonság, nem lennének többé a társadalomból kirekesztett emberek és alternatív életpályák is tervezhetők lennének olymódon, hogy a munkahelyről kilépve bármely életkorban új szakmát lehetne tanulni anélkül, hogy közben anyagilag csődbe menne a család a kieső kereset miatt (itt egy svájci munkapszichológus német nyelvű cikke a témában).

A gazdasági aspektus legalább annyira fontos. A jóléti társadalmakban a lakosságnak legalább a fele mások anyagi támogatására szorul. Ez az arány még tovább fog romlani a lakosság öregedésével (a népességpiramis változásával) párhuzamosan. Ezen kívül a modernizáció (a technikai fejlődés és racionalizáció) hatására egyre kevesebb élő munkára lesz szükség, vagyis egyre többen maradnak munka nélkül. A szociális kiadások nagyok, de szervezésük, kontrolljuk hatalmas bürokráciát igényel. Az erre költött pénz mind fölöslegessé válik az alanyi jogon járó alapjövedelemmel.

Mellette szól, hogy aki szeretné megtartani jelenlegi életszínvonalát, vagyis inkább az, aki jól szeretne élni, az továbbra is dolgozni fog, az ellenzők viszont attól félnek, hogy az alacsony presztízsű munkákra nem lesz jelentkező (ezt magasabb jövedelemmel kívánják majd vonzóbbá tenni). Ezen kívül az adott ország minden bizonnyal vonzóbbá válna a bevándorlók számára. Az alanyi jogon járó alapjövedelem bevezetésének munkaerőpiacra és az árakra gyakorolt hatása egyik modell esetében sem megjósolható.

Brazíliában, Alaszkában, Namíbiában már megtörténtek az első lépések (részben, vagy alacsonyabb, tehát a létminimumot el nem érő összegben már történtek alanyi jogon járó kifizetések). Erős háttere van Németországban, Svájcban, Ausztriában is, de Spanyolországban és Franciaországban is téma.

Németül beszélőknek érdemes az erről a témáról 2008-ban készült filmet megnézni - itt.

Ezt a hosszú - ámde korántsem teljeskörűen tájékoztató - bevezetőt azért írtam, mert Svájcban a parlament elé került a téma. A kezdeményezést elkészítők elképzelése szerint minden egyes ember, aki az országban él, függetlenül életkorától és vagyoni helyzetétől, egységesen kb. 2.500 frankot kapna havonta, a gyerekek ennek negyedét. Azok, akik dolgoznak és jelenleg ennél többet keresnek, ugyanannyit kapnának kézhez, azonban a munkáltatótól csupán az alapjövedelemmel csökkentett összeget. Számítások szerint az alanyi jogon járó alapjövedelem bevezetése 200 milliárd frankba kerülne. Egyelőre még nem teljesen tiszta, hogy honnan lehetne a teljes összeget előteremteni, de első körben csak az elvet szeretnék elfogadtatni, aztán azt is kitalálnák, hogy miből valósítsák meg. Svájc elmúlt 50 éve sikersztori, a fejlődés azonban törvényszerűen munkahelyek megszűnésével jár (igaz, most még csupán 3,2 %-os a munkanélküliség). Az alapjövedelem bevezetésével egy új rendszer (új időszámítás) kezdődne, melyben minden ember végre emberhez méltóan élhetne (nemrég megjelent cikk szerint Svájcban minden 13. ember szegény, elsősorban az idősek és a gyerekeiket egyedül nevelők). A kezdeményezők szerint nem az alanyi jogon járó alapjövedelem az utópia, hanem az, hogy 2050-ben is még teljes foglalkoztatottság lesz, alanyi jogon járó jövedelem nélkül.

A kezdeményezőknek 2013. októberéig van idejük, hogy a népszavazás kiírásához szükséges 100.000 aláírást összegyűjtsék. 

Nagyon izgalmas lenne ezt megélni, látni-olvasni az érveket, látni a gazdaságot, a társadalmat átalakulni. Hajrá alanyi jogon járó alapjövedelem! :)

7 megjegyzés:

 1. Ez azért elég meredek.... Van benne némi igazság, logika, de elég nehéz elképzelni, hogy működhet jól. Én is tartanék tőle, hogy az emberek jó része akkor inkább hátradőlne.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Röviddel ezelőtt született meg a weboldalunk. http://www.alapjovedelem.org/ Ha érdekel Benneteket, kukkantsatok be. Ötleteiteket is várjuk, meg persze kérdéseiteket is :) Közösen próbáljuk a lehető legjobban népszerűsíteni az FNA témáját a másik magyar weboldallal:
   http://alapjovedelem.hu/
   Természetesen napi kapcsolatban állunk a német nyelvterületi BGE csapatokkal, akik szédületes iramban és organizációs perfekcióval haladnak előre. A szeptember közepén rendezett két óriási Konferencián (Münchenben és München mellett Ottobrunban), nem tudtam elég információt magamba szívni, olyan pörgősen és perfektül zajlott minden. Gondolatban, már mindenki az FNA élvezője volt :)

   Akit érdekel, bekapcsolódhat a FB-on levő csoportunkba is, https://www.facebook.com/groups/fna.hu/#!/groups/fna.hu/ persze, ott magyarul folyik a beszélgetés, de nagyon sok németnyelvő csoporthoz is be lehet lépni. Minél többen vagyunk, annál előbb jutunk a célba!
   SZABADSÁG - EGYENLŐSÉG - ALAPJÖVEDELEM !

   Törlés
 2. De jó lenne már vhol kipróbálni ezt a modellt! Németországban akartak egy próbát tenni, 100 szegény és 100 tehetősebb emberrel, de vmiért ott is elmaradt. Pedig ez - a rizikók mellett - nagyon sok lehetőséget hordoz magában egy szebb, emberségesebb világ felé. Tudom, naív és talán túlzottan optimista vagyok... :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Személyre szabott képzésekkel, oktatással összekapcsolva szükséges bevezetni az Általános Alapvető Jövedelem intézményét.

   https://www.facebook.com/pages/Egyetemes-alapj%C3%B6vedelem-havi-fix/203774062972477

   Törlés
 3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

  VálaszTörlés
 4. A Grundeinkommen Film megtekintése engem teljes mértékben
  pozitív impulzust adott. Nem győzöm feltenni a kérdést magamnak és másoknak, akiről a FNA-ről beszélgetünk, hogy hogy a fenében lehetséges, hogy eddig még nem vezették be akár Europa szerte is ?!
  Attól nem kell félni, hogy kevesebben dolgoznának, mint jeleneleg. Különben is hajlamosak vagyunk azt mondani, hogy a másik biztos nem dolgozna, de én, egész biztosan. Nos, ez nagyon jól látható a filmen is. Ami lehetséges lesz, hogy nem a munka, hanem az EMBER kerül a középpontba. Tehát, MI döntjük el, hol, mennyit és mennyiért dolgozunk. A munkaadó és munkavállaló egy szemmagasságba kerül. Nem lesz kiszolgáltatottság, rabszolgamunka, kényszer. Több mint másfél éve foglalkozunk lehetőségeinkhez mérten elég intenzíven az FNA témájával Mo-on is, remélem, minél több embert tudunk megszólítani ebben a témában.
  Svájot és a német nyelvterületet intenzíven figyeljük, s talán együtt hangosabban tudjuk kikövetelni az FNA-t az éppen hatalmon levő kormányoktól. Persze, ez még nem holnap lesz, de miért ne lehetne megvalósítható gyermekeinknek/unokáinknak? Ehhez viszont már most minden erőnket be kell vetni !!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha Svájcból tudok bármiben segíteni, örömmel tenném! Eddig úgyis csak tervezgettem, hogy elmegyek egy összejövetelre (a svájci németet nem túl jól értem...).

   Törlés