2012. február 21., kedd

Svájci útlevél és állampolgárságA statisztika szerint tavaly 6%-kal kevesebben folyamodtak svájci útlevélért, mind az azt megelőző évben, összesen 36.266-an. Az első számú bevándorlók a szerbek, őket követik a németek. Egy nappal később egy másik cikk arról számol be, hogy a külföldiek aránya viszont nőtt az országban. Egy kommentelő szerint a korábbi menekülthullámmal érkezők már megszerezték a svájci állampolgárságot, ezért a visszaesés, ami azért nem olyan jelentős. Összesen 1,772 millió külföldi él Svájcban, ezek 2/3-a az EU országaiból jött.

Az első svájci útlevelet 1915-ben állították ki. Ahogy a fönti képen is látszik, ez még nem a svájci nemzeti színnek számító piros színben készült, hanem zöldesszürke volt és a borítója még nem volt nyomott. A követező széria 1932-ben került kibocsátásra. Ez sárgásbarna színű volt és a borítója már feliratozott és a svájci kereszt is szerepelt rajta. 1959 óta piros a svájci útlevél.

1985-ig francia, német, olasz és angol nyelvű volt az útlevél, ebben a sorrendben. 1996-ban népszavazás döntött arról (a szavazatok 76%-ával), hogy a rétoromán nyelv hivatalos állami nyelv legyen, ezért az útlevél azóta 5 nyelven készül, és az angol nyelv elé került be a rétoromán. Ezt a nyelvet egyébként kb. 35 ezren beszélik a délkeleti országrészben található Graubünden kantonban.

Az útleveleknek neve is van, a változat kibocsátásának évszáma szerepel benne. A jelenlegi a Pass 10-es névre hallgat (a fönti képen látható, hogy akkor módosították utoljára az útlevelet). Ez már biometrikus azonosítókat is tartalmaz, úgymint fénykép és ujjlenyomat. Az útlevél 2. oldalán 26 nyelvre lefordították az információs oldal tartalmát, ezzel megelőzve az EU-s útleveleket, ahol csak 23 nyelven található mindez. Az adatchip kivételével egyébként megegyezik a 2006-os útlevélvariációval. Érdekesség, hogy a változásokról fakultatív népszavazással döntöttek.

Ki juthat svájci útlevélhez az echte svájciakon kívül? A jelenlegi rendszer szerint az a külföldi szerezhet svájci állampolgárságot, aki legkevesebb tizenkét éve az alpesi országban él (a 10-20. életév közötti évek duplán számítanak), sikeres vizsgán bizonyítja a nyelvek és a kultúra ismeretét, és a helyi közösség megszavazza neki az állampolgárságot egy városi gyűlésen. A legfelsőbb bíróság azután törölte el a titkos szavazást, hogy kiderült, egyes városok rendszeresen elutasítják a Balkán térségből, Törökországból és Afrikából érkezőket, de elfogadja a nyugat-európaiak jelentkezését. Ráadásul állampolgársághoz nem lehet egykönnyen hozzájutni. Külföldi, de Svájcban élő szülők Svájcban született gyermeke nem lesz automatikusan svájci állampolgár. A "ius soli" elve (belföldön történő születés), ami az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában és Dél-Amerikában jellemző, tehát azokban az országokban, ahol jellemzően fogadják a bevándorlókat (ha nem is tárt karokkal, mindenesetre valamilyen okból kifolyólag szívesebben). Svájcban a "ius sanguinis" elve érvényesül, magyarul a leszármazás jogcíme. A gyermek állampolgárságát a szülők állampolgársága határozza meg. Ha csak az apa svájci és az állampolgárságra való jogosultságot még nem érte el a gyerek, mielőtt a szülők elválnak, akkor is ugrik az állampolgárság. További nem hivatalos információk a svájci állampolgárság megszerzéséről egy másik magyar blogon olvashatók. Hivatalos információ pedig itt található. Ez pedig egy német nyelvű újságcikk a témában. Valahol azt olvastam (a kommentek között), hogy 5000 frankba kerül egy külföldinek a svájci útlevél (mindazon túl, amit teljesítenie, bemutatnia, bizonyítania kell). Ezen a linken konkrét összegekre is bukkantam.

További érdekesség az állampolgárság házasságkötéssel való megszerzéséről ebben a magyar nyelvű cikkben, melynek lényege: "Svájcban már nem elegendő a szerelem a házasságkötéshez, hanem tartózkodási engedély vagy vízum is kell hozzá, akkor is, ha az egyik fél állampolgársággal rendelkezik. Így aztán lehetetlenné váltak az érdekházasságok." Ugyanerről angolul itt lehet olvasni.

A Schweizermacher c. film 1978-ban készült, tehát nem mai, de állítólag minden szava igaz. A svájci állampolgárság megszerzéséről szól. Ebben hangzik el, hogy svájcinak lenni - többek között - a következő tulajdonságokat foglalja magában: SCHWEIZER = solid, einfach, zuverlassig, ehrlich, realistisch (szolíd, egyszerű, megbízható, becsületes, reális). A kezdőbetűk végül a svájci szót, vagyis jelzőt adják ki. A lényeg az, hogy akkor tekinthető integrálódottnak a külföldi, ha már nem tűnik fel, hogy külföldi - se nyelvhasználatában, se viselkedésében, se szokásaiban.

Hogy miért is jó svájci útlevélhez, azaz állampolgársághoz jutni, azt az általa nyújtott jogok és kötelezettségek mutatják. Erre itt most nem térek ki, mert még nem néztem utána. Alapvető jog pl. a politikai választásokon való részvétel, továbbá a külföldön való diplomáciai védelem. A kötelezettségek közé tartozik férfiak számára a hadkötelezettség.

Ezen a linken elérhető a Svájcban élő külföldiek számára összeállított útmutató, ami letölthető és papíros formában is megrendelhető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése