2011. november 4., péntek

Fondü


Beköszöntött a fondü-szezon. Ezt onnan tudom, hogy a boltok polcai roskaroznak a fondü-készletektől és a fondü-sajtoktól. Be is ruháztunk egy kétszemélyes kis fondü-edénybe. Amikor elővettem, hogy vacsorára fondüt együnk, akkor derült ki, hogy a dobozban nincs benne, amivel alá lehet gyújtani (Brennpaste). Ezért gyorsan elszaladtam a boltba, vettem is két dobozzal. Otthon, kibontás után derült ki, hogy nem jó méretet.

Nem estünk - nagyon - kétségbe, alátettünk egy mécsest.
Olyan méretű "pasztát" azóta sem találunk sehol, viszont beszereztünk egy családi fondüt is, amivel már vendégeket is tudunk fogadni. Na, ez alá legalább jó a nagyobb méretű "paszta" is.

A sajtokkal is érdemes kísérletezni, mivel elég nagy különbségek vannak. Van kész, amit csak melegíteni kell és olyan is, ami reszelt sajt és még pálinkát kell hozzá önteni. Nemrég olvastam, hogy olyat is árulnak, ami reszelt sajt, és ízléstől függően lehet hozzáönteni bármiféle alkoholt (pezsgőt, pálinkát, sört, bort).


Egy sajtfondüs könyv pedig sokféle recepttel szolgál, mindenféle sajtból. Meglepődtem, hogy a hozzávalók listája minden esetben hosszú, legalább 10 összetevős. Maradok a kész föndü-sajtnál. No meg a raclette-nél (
receptek itt, itt meg raclette és fondü-receptek, tippek), az nagy kedvencünk, már otthon is az volt, csak itt árulnak hozzávaló sajtokat is.

2 megjegyzés:

  1. a sajt edénybe tevése előtt érdemes a tálat fokhagymával kikenni, még finomabb lesz a cucc. És a későbbi hasfájás elkerülése érdekében némi köménymagot szórni a fondübe. De mi ehelyett unikum/jäger kúrát szoktunk alkalmazni a végén.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon profi! Mi még kezdők vagyunk, úgyhogy minden ötlet jól jön! Örülök, h újra itt vagy!:)

    VálaszTörlés