2011. október 27., csütörtök

Kis színes

Mindenféle érdekes hírt olvastam mostanában.

Elkészült a Zürich Legbefolyásosabb Emberei Top 100. Nagy a fluktuáció, 80%-a lecserélődött az előző évhez képest. Így Tina Turner (igen, ő!) is lecsúszott a listáról. Így tudtam meg, hogy a Zürichi tó (Küstnacht bei Zürich) partján - is - él német élettársával. Nemrégiben készített egy CD-t 30 svájci gyerekkel közösen, akik különböző vallású családokból származnak. A cél az, hogy megmutassák, milyen fontos a hit és hogy a különböző vallások békésen megférnek egymás mellett. Tina Turner baptista családban nőtt fel, de ő maga buddhista lett.

Már 2 kantonban (Basel, St. Gallen) is megelégelték, hogy randalírozó fiatalok azzal szórakoznak, hogy a - makulátlanul tiszta - mélygarázsok padlóján szándékosan guminyomot hagynak. Ezt mindenképpen el kell takarítani, mert csúnya, viszont rendkívül makacs szennyeződésről van szó, hiszen a gumi beleég a betonba, ezért speciális takarítóbrigádot kell hívni. Ebben a két kantonban a mélygarázsok biztonsági kamerával követik a tetteseket, leolvassák a rendszámukat, lenyomozzák őket és kiszámlázzák számukra a takarítás költségeit.

Ugyan mindenhol a fejlődés jelei láthatók, hatalmas építkezések, alagútfúrások láthatók, a gazdasági és pénzügyi szakértők folyamatosan aggódnak. Ma olvastam, hogy 0%-os kamat mellett is inkább a számlákon tartják a pénzüket a cégek, nem kezdenek újabb beruházásokba. A Novartis tegnap jelentette be, hogy itt Svájcban 1100 főt bocsájt el - ez az itteni dolgozóinak közel 10%-a.

A zürichi főpályaudvar alatt újabb alagutat fúrnak. A munkások sztrájkba kezdtek, mert a régebbi vonatokból az alagútba szivárog és csöpög a szennyvíz és a fekália. Nem csupán beszüntették a munkát, hanem szórólapot is osztottak az arrajáró utazóknak, amiben az elfogadhatatlan munkakörülményeikről írtak. Már szeptember közepe óta ismertek a körülmények, akkor a sínek közé plexit fektettek, ezzel a problémát 95%-ban meg tudták szüntetni. A fennmaradó 5% azonban továbbra is szivárog, csöpög és bűzlik, jó esetben nem a munkások fejére, kezére... No de azóta aztán olyan komplex megoldások vannak, hogy csak na! Hogy csak néhányat említsek: a 300 méternél hosszabb szerelvények első 4 kocsijának wc-ajtajait a kalauzok a pályaudvar előtt bezárják és csak az indulás után nyitják ki újra. Bizonyos járatokon teljesen, vagyis az utazás teljes idejére lezárják a wc-t, viszont a főpályaudvaron az érintett peronok mellett mobil wc-ket állítanak fel. Akinek ez nem szimpi, az információs pultnál kérhet zsetont, amivel a főpályaudvar területén ingyen használhatja az egyébként fizetős wc-t. Az SBB vagonparkjának 42%-a nyitott wc-s. A munkásokat is kárpótolják visszamenőleg.

Németország egyik legnagyobb kiadója, a Weltverlag a német katolikus egyház tulajdonában van. 182 millió euróért vették (az egyházi adófizetők pénzéből). A bibi ott van, hogy ez a kiadó nem kis számú pornó, sátánista és ezoterikus könyv kiadója. A püspük elnézést kért és arra hivatkozott, hogy egy szűrő valahogy rosszul működött... Bort iszik és vizet prédikál..., de már nagyon részeg.

Boris Becker pénteken bíróság elé áll Zug-ban, ugyanis 2009-ben Svájcban (St. Moritz-ban) tartotta az esküvőjét. A pap az előzetes megbeszélésekkor azt mondta, hogy általában 2000 frankot kér egy ceremóniáért. Ehhez képest 9600 frankos számlát állított ki a végén, arra hivatkozva, hogy nagyon sokat kellett készülnie erre a különleges esküvőre, amit a tv élőben közvetített. 175 órabérrel dolgozik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése