2011. augusztus 1., hétfő

Újra Svájcban


Letelt az otthoni nyaralás, újra itt. Jó volt otthon, bár nagyon sok intéznivalónk volt, de a családot és a barátokat semmi sem helyettesítheti. Igaz, visszajönni is jó volt, hiszen a lakás otthonossága a saját ágyunkkal és holmijainkkal itt várt minket. Rám fért már egy igazi jó alvás.

Egy egész ország ünnepli visszatértünket és Bogi névnapját- nemzeti ünneppel (na jó, véletlen az egybeesés, de azért tetszetős). Svájc megalakulásának sokadik szülinapja (1291-ben írta alá 3 őskanton - Uri, Schwyz és Unterwalden) a szövetségi levelet, melyben a Habsburgok idegen szabályai és uralma ellen szövetkeztek.

Már előző nap durrogtak a petárdák mindenfelé - ez egyfajta családi programnak tűnik. Még a mi normális szomszédaink is kivonultak a ház elé, h kb. 5 percig durrogtassanak. Egyenlőre nem sikerült rájönnöm, mi olyan jó a petárdában. Én abszolút tűzijáték-párti vagyok, amióta vissza tudok emlékezni, talán csak 1 aug. 20-i tűzijátékot hagytam ki (pont azt, amikor a hatalmas vihar miatti botrányos és tragikus rendezvény volt).
Azt kell mondjam, hogy a budapesti tűzijáték magasan veri a badenit. Beismerem, Baden azért mégsem egy milliós metropolisz, hanem csupán egy pár tízezres kisváros és a földrajzi adottságai sem olyanok, mint a páratlan Budapestnek, de azért még így is meglepő volt, hogy a tűzijáték csupán 15 percig tartott, és eközben is gyakran voltak 20-30 mp-es szünetek, amíg az egyes "jelentek" után eltűnt a füst és az utolsó kis szikra-maradék is az enyésztbe merült a sötét égbolton. Viszont mivel a város kicsi és szűkek az utcák, ahonnan az égi műsort nézni lehet, a nagyobb tűzijátékok mintha ránk borultak volna, az egész - belátható - eget beborították.

Előtte még meghallgattunk néhány számot -
Vivian koncert volt a Theaterplatz-on. Egész jó kis zenét játszanak. Teljesen amerikai hangzású. Ezt az egy számot sikerült fellelnem az interneten, de ennél sokkal jobbakat hallottunk.

2 megjegyzés:

  1. A baseli tuzijatek viszont magasan verte a budapestit. :)

    VálaszTörlés
  2. Ezek szerint Basel ismét kitett magáért... Érdemes odafigyelni az országnak arra a szegletére! :)

    VálaszTörlés