2011. augusztus 30., kedd

Szegénység Svájcban

Ez most nem egy oximoron, hanem a svájciak által hivatalosan kiadott információ.

A szegénység fogalma itt a következő: szegény az, aki nem tudja elérni a társadalom normál életszínvonalát.

Ehhez egy egyedülállónak 2.200 frankra, egy 2 gyerekét egyedül nevelő anyának 3.800 frankra, egy 2 gyerekes házaspárnak pedig 4.600 frankra van havonta szüksége.

2007-ben a svájci lakosság 9%-a számított szegénynek. Ez összesen 380 ezer ember. Egyik fele munkanélküli, a másik fele pedig az, aki munkával sem tudja elérni a normális élethez szükséges minimumot. Ide tartoznak általában az egyedülálló szülők, illetve a sokgyermekes családok, no meg a külföldiek. A legrosszabb esetben munkával sem tudnak annyit keresni, mint azok, akik szociális segélyt kapnak (és nem dolgoznak).

Idei adat, hogy az olló egyre nagyobbra nyílik a legalacsonyabb és a legmagasabb keresetek között: most 18x-os a különbség. A Shell és a Migrolino (a Migros csoporthoz tartozó benzinkút) pl. éhbérért dolgoztatnak és nem is fizetnek ki minden ledolgozott órát (munkaidő előtti takarítást, kasszazárást, ilyesmit). Ráadásul nő a feketemunkások száma is - ők Kelet-Európából érkeznek ide és elsősorban az építőiparban dolgoznak. Nem ritka, hogy a minimálbér felét fizetik nekik (15 frank/óra), vagy még annál is kevesebbet (csak azt már nem merik bevallani az ellenőrnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése