2011. augusztus 27., szombat

Svájci Magyar Iskola


A tavalyi tanév itthoni magyar vizsgára való felkészülése után úgy döntöttünk, hogy ennek egy részét az itteni magyar iskolára bízzuk. Ma volt az első tanítási nap. Mindig szombaton délelőtt van (hurrá, szombaton is korán kell kelnünk, sőt, korábban, mint hétköznap), Zürichben. Az oktatás a Zürich kanton által elismert és a kanton oktatási rendszerébe integrált. Egy zürichi általános iskolában zajlik a tanítás. A termek felszereltsége egy kicsit eltér a magyar iskolákétól (legalábbis azokétól, amiket én ismerek). A teremben 2 fénymásoló, számítógép, komplett mosogató. Sok-sok fény, panorámaablakokkal.

Az 5-6. osztály tanára Parragi László, aki a leuveni katolikus egyetemen végzett orientalisztikát, valamint a Louvain-la-Neuve-i egyetemen magyar nyelv- és irodalom szakot.

Ebből már látszik, hogy összevont osztályok vannak (1-2., 3-4., 5-6.). Az 5-6. osztályban így ma 9-en voltak. Nem tantárgyak vannak, bár a "tanterv" szerint magyar nyelv és irodalom, ill. történelem az, amit a gyerkeknek megtanítanak. A mai téma a magyarországi megyékkel való ismerkedés volt (a már itt svájcban született magyar gyerekek közül volt, aki még azt sem tudta, mi az, hogy megye). ABC-sorrendben kellett őket felsorolni, ha nem ment, márpedig nem ment, akkor kimehettek a tárlára felrakott térképhez, hogy onnan írják le. Aztán a megyék nevében elrejtett szavakat keresték ki (ez már magyar nyelv), és az egyes megyékhez tartozó érdekességeket is elmondta a tanár. Bevallom, én pl. nem tudtam, hogy a 3-nevű megyék a magyar lakta területek nagy részének szomszédos országokhoz való csatolása után alakultak ki, mivel nem a megyehatárok mentén történt a felosztás. Ahol volt maradék megye Magyarország területén, azt hozzávették az itt maradt egészhez (pl. Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén - tényleg mind határmenti megye).

Beszéltek még környezetvédelemről és tulajdonképpen minden egyébről, ami valahogy szóba került. Úgy tűnik, hogy az itteni tanárok szenvedélyből tanítanak, örömmel. A gyerekek szabadon közbeszóltak, felálltak, mégsem kellett őket fegyelmezni, végig figyeltek (én is bent voltam).

Házi feladat a nyaralás élményeinek leírása 2 oldalban (magyar nyelvtan és fogalmazás gyakorlása).


Utána még benéztünk a Globus Delikatessbe (kávéért), ahol mindenfélét kóstoltattak (sajt, szalámi, olívabogyó, csoki), olívaolajból is kb. 7-félét. Ezeket oda-vissza végigkóstoltuk, kis kenyérkockákat beléjük mártva. A kedvencünk a Chateau d'Estoublon - óriás parfümösüvegbe töltött - olívaolaja volt, pedig nem akármilyen vetélytársak voltak. Volt - többek között - citromos, pisztáciás, oregánós, rozmaringos. De ez a provanszi olívaolaj-különlegesség verhetetlen! Friss, tiszta ízű, zamatos - és persze méregdrága (50 frankra volt leértékelve a 75 ml-es üveg).

Badenben is várt még egy kis kóstoló, ott ugyanis a vasútállomás alatti üzletsor ünnepelte 10. évfordulóját és ennek örömére mindenféle műsorral, kedvezményekkel, ajándékokkal kedveskedtek az arrajáróknak. Így jutottunk baseball sapkákhoz és a város legjobb kávézójának ingyen osztogatott lekváros fánkjához.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése