2011. augusztus 17., szerda

Iskolakezdés

Múlt hét pénteken egy orientációs nappal kezdődött az iskola. Először az igazgatónő üdvözölte a gyerekeket és a szülőket, bemutatta a felsős tanári csapatot, majd a gyerekeket elvitték szintfelmérő tesztet írni és egy kicsit összerázódni, a szülőknek meg tartottak egy kis tájékoztatót.

Ennek keretében elmondta az igazgatónő, hogy a felsősöktől már sokkal nagyobb felelősségtudatot és önállóságot várnak. Minden gyereknek van egy kulccsal zárható fémszekrénye (mint az amerikai filmekben, legalábbis amik iskolában játszódnak), ehhez kapnak egy kulcsot és egy "tabletet" is (azt már nem a szekrényhez), ami egy speciális laptop, forgatható a képernyője és azt hiszem írni is lehet rá (a képernyőre). Ezt a nap végén szintén elzárják. A kulcsot és a tabletet év végén kell majd leadni.

Külön megkértek minket, szülőket, hogyha a gyerek otthon felejt valamit, ne vigyük utána, meg kell tanulnia, hogy saját maga szervezze az életének az iskolához kapcsolódó részét és felelősséget vállaljon a tetteiért, vagy azok hiányáért. Hibázni lehet, csak tanulni kell a hibákból és következményekből.

Érdekes volt arról is hallani, hogy milyen változásokra számíthatunk gyerekeinkkel kapcsolatban. Sokan a sajátunkra ismertünk máris... "Ki ez a gyerek, akit eddig olyan jól ismertünk, most meg teljesen másmilyen?!" Állítólag most különösen fontos, hogy fekete-fehéren tudják, hogy mit szabad és mit nem, mi jó és mi nem. Ezen kívül központi kérdéssé válik, hogy a dolgok igazságosak, fair-ek legyenek, vagy legalábbis ők annak érezzék.

A meglepetés erejével hatott rám, hogy 6.-tól minden gyerek tanul németül az iskolában, az is, aki még csak most kezdi az angolt. Szerencsére Bogi örül neki (legalább más is kezdő egy nyelvben rajta kívül) és még tetszik is neki (na jó, még csak 2 németórája volt). Egyenlőre élvezi a sulit. Bizonyos órákon a 7.-esekkel együtt vannak, mert ők kevesen maradtak idén. Egyébként az osztály szinte minden órán 2-felé van osztva.

Jöttek új osztálytársak, talán összesen 7, ebből 2 lány, aminek Bogi külön örült, mert még így is csak 7-en vannak lányok. Elkezdtek most már összerázódni, amihez nagyban hozzájárult az is, hogy Bogi már megérti, amit mondanak angolul és részt tud venni a beszélgetésekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése