2011. augusztus 28., vasárnap

Aarau


Kantonunk fővárosa Aarau - épp ideje megnézni, 1 év eltelte után. Az ország legtávolabbi pontjain is jártunk már, a szomszédságban lévő városban pedig még nem. A város szélén található egy vadaspark, Roggenhausen Wildpark néven.

A svájci szokásoktól eltérően mind a parkolás, mind a "belépés" ingyenes. Tulajdonképpen nincs is hová belépni, ugyanis az ember csak sétál az erdőben, a hegyoldalon, aztán egyszercsak egy hatalmas bekerített területhez ér, ahol - az alig belátható - távolban szarvascsorda látható. Békésen üldögéltek, heverésztek, legelésztek a távoli lankás hegyoldalon. Már egy kicsit távolabb jártunk, amikor visszafordultam, hogy még egy pillantást vessek rájuk. Ekkor azt láttam, ahogy fenségesen vonulnak nagy sebességgel (ide milyen ige illik, ami ezen állatok gyors haladását fejezi ki megfelelő módon?) a terület egyik sarkából a másik vége felé. Tényleg nagy területet kell elképzelni, tehát mintha valóban a szabadban élnének. Fantasztikus látvány volt.

A többi állat már egy kicsit kisebb - de még mindig viszonylag nagy - élőhelyet kapott. Voltak még muflonok (ők elrejtőztek, egyet sem láttunk), vaddisznók, nagy szakállú kecskék, mormoták (ők is elbújtak, vagy tévedésből nyári álmot aludtak), wallisi feketeorrú birkák (rájuk nagyon kíváncsi voltam, mert a fényképek alapján iszonyú édesek), pónik, nyulak, effélék - no meg rengeteg darázs a büféasztaloknál. Egy arborétum és egy gyümölcsös is tartozik a területhez, no meg grillező hely, mint minden magára valamit is adó helyen errefelé. A wallisi barikat alig találtuk meg, mert bevackolták, vagyis jól álcázták magukat, és csak a bundájuk fehér része látszott. De Bogi kitartó állateledel-dobálásának köszönhetően egyszercsak felemelték a fejüket, felálltak és teljes pompájukban csodálhattuk meg őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése