2011. július 1., péntek

Élelmiszer-beszerzésSvájcba érkezvén elsőként az tűnt fel, hogy nincsenek nagy hipermarketek. Na, nem mintha hiányoznának! Sőt! Olyan jó, hogy a bevásárlás nem tart fél napig! Egy hipermarketben ugyanis már egyedül az legalább egy órát vesz igénybe, hogy az ember az egyik végétől a másikig eljusson. Mondjuk szüksége van néhány illatszerre és péksüteményekre (ezek a két végében vannak az egyik hipernek). Szerintem a legritkább esetben fordul elő, hogy az ember bútorokat és autófelszerelést is akar venni a hétvégi bevásárlás során és a gyakorlat is azt mutatja, hogy remekül meg lehet élni ezek nélkül az óráis áruházak nélkül.

Svájcban emberi léptékű szupermarketek vannak. A nagyobbak kb. akkorák, mint mondjuk az Árkádban a Spar. Az árukínálat tökéletesen elegendő és igényes. Gyümölcs-zöldség (szinte) mindenhol bőségesen - ez itthon hiányzik.


Kint az olcsóbbak, alap-árukészlettel rendelkező diszkont-áruházak a Denner és az Aldi, kicsit jobb a Lidl (ugyanolyan, mint itthon), aztán jön a Migros és a Coop hálózat, majd a Manor. A környezetemben a Globus és a Jelmoli élelmiszer-részlege a legigényesebb, amolyan delikatess jellegű.


Általános bevásárlásaimat a Coopban és a Migrosban szoktam megejteni, mindenhol helyben sütik a pékárut, a nagyobbakban folyamatosan, a kisebbekben reggel és délután. A Manorban nagyon tetszik, hogy a helyi zöldségeknél nagy táblán megjelenítik azt a környékbeli gazdát (fényképpel, névvel és településnévvel), ahonnan a zöldség vagy gyümölcs származik. Ugyanígy a tojás. Ilymódon teljesen friss, harmatos saláták, rekeszben, mint egy piacon, és egyéb zöldségek kaphatók a Manor szupermarketben. A többi áruházban is megfigyeltem, hogy naponta többször is spriccelik őket, így tovább frissek maradnak. Vásárcsarnokkal nem találkoztam, az őstermelők azonban hetente 3 alkalommal is megtalálhatók Baden sétáló utcájában.


Ilyen (helyi termékek preferálása a szupermarketekben) Magyarországon miért nincs? Termelők vannak, fogyasztók vannak és üzletek is. Minek szállítanak mindent több száz km-re? Az eredmény frusztrált és fillérekért dolgozó termelők, hömpölygő kamion- és teherautóforgalom, magas árak, kevésbé friss áru és elégedetlen vevők. Persze tisztelet a kivételnek.


A pékáruknál hasonló a helyzet. Magyaroroszágon a közértekben a kifli-zsömle-fehérkenyér szentháromság uralkodik. Svájcban még egy kisebb boltban is kb. 10-féle különböző kenyér kapható. A specialitásokat pedig időnként váltogatják. Ez nem feltétlenül ár és fizetőképes kereslet kérdése.


Összességében a helyi termelőket és gyártókat részesítik előnyben és csak azt szerzik be távolabbról, ami Svájcban (épp) nem terem. A kínálat minden téren igényes és elegendő. Ha meg mégsem, mert mondjuk nem 8, hanem 25-féle ketchup közül választanék (persze egy helyen), akkor irány Németország!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése