2011. június 4., szombat

Strasbourg - Franciaország

Hányatott sorsú város, amennyiben az évszázadok során ide-oda (Német-Római Birodalom, Franciaország, Németország) tartozott. Utoljára a II. világháború során tartozott Németországhoz. Franciaország keleti határán, a Rajna bal partján fekszik, ahol az Ill folyó a Rajnába torkollik. Ill szigetén található a történelmi belváros (Petite France), ami az UNESCO világörökség része, csatornarendszer hálózza be. A város modern részében pedig néhány EU hivatal, úgymint az Európa Parlament, az Európa Tanács és az Emberi Jogok Európai Bírósága (erről gyakran hallunk otthon is, amikor valaki nagyon bír az otthoni szervekkel, igazát bizonyítandó ehhez az bírói szervhez szokott fordulni).


Bázelből válaszhatunk, hogy a német vagy a francia autópályán közelítjük meg, ugyanis a határ mindkét oldalán autópálya vezet oda.


Strasbourg, melyet időközben Európa fővárosának neveztek ki, történelme az ókorig vezethető vissza, amikor a település helyén kelta falu volt. Az 5. században alemannok, hunok és frankok foglalták el. A XV. században itt élt Gutenberg, akiről teret és utcát is elneveztek az óvárosban, sőt a róla elnevezett téren szobra is áll. A híres, homokkőből épült katedrális helyén korábban is templom állt, a jelenleginek az építése a XII. században kezdődött és 1439-re készült el. 142 m magas tornyával egészen 1874-ig a világ legmasabb építményének számított. Az akkor már álló bázeli katedrálist akarták lepipálni. Mára a 6. legmagasabb templom, igazán gigantikus és még inkább annak tűnik amiatt, hogy viszonylag közel állnak hozzá a körülötte lévő épületek. Mivel építése több évszázadon át tartott, az ezidő alatt megjelent és divatos építészeti stílusok mindegyikének stílusjegyét magán viseli. Rendkívül díszes, minden részletében kidolgozott. Belül is rengeteg látnivaló van, látogatja is túristák tömkelege. A párizsi Notre-Dame-hoz hasonlóan ez is inkább túristalátványosság, mint eredeti funkcióját betöltő templom. Bent a menetirány is ki van táblázva. Francia neve egyébként Cathédral Notre-Dame-de-Strasbourg. Itt található egy 18 m magas asztronómiai óra és az angyalok oszlopa is.

A sziget további látványosságai a jellegzetes fagerendás házak, no meg a több évszázados épületek mellett elsuhanó hipermodern villamosok. Mi a városba érkezvén jó érzékkel rögtön a főpályaudvar melletti parkolóházban álltunk meg, így az első megcsodálnivaló maga a főpályaudvar volt. A régi épületet meghagyták, viszont egy modern üvegbúrát toldottak hozzá, ami érdekes módon szervesen illeszkedik, de legalábbis nekem tetszik. :) Előtte hatalmas park. Errefelé nagyon sok feketebőrűt lehet látni. Innen tulajdonképpen 10 percnyi sétával a katedrálisnál voltunk, bár nem egyenesen oda mentünk. Útba esett még egy Lafayette áruház is (itt minden kapható, már ha van az embernek pénze, hogy megfizesse). Engem leginkább a gyerekruhák kínálata nyűgözött le, mind mennyiségileg, mind minőségileg. Azt hiszem, a teljes vagyonunkat el tudtam volna ott költeni. Benéztünk egy másik templomba is, ami jóval kisebb és belülről sokkal szebb volt a katedrálisnál, ráadásul épp orgona-muzsika szólt bent. Sétáltunk a hangulatos kis utcácskákon, ettem bazsalikomos citromfagyit - isteni volt! A helyiek közül angolul senki sem beszélt. Persze nem értem, miért csodálkozom ezen. Még azt is kijavították, amit angolul mondtam, de nemzetközi szó, tehát biztos voltam benne, hogy megértik (pl. joghurt, tonhal). A McCaffé-ban pedig, ami otthon elég magasra van pozícionálva és tényleg igényesen készítik és szervírozzák a kávét, sütit, itt szalvétára bírták tenni a süteményt és a kávét is csak hányaveti módon készítették és futólag egy kis kakaóporral meghintették (máshová is jutott belőle).

Fényképek itt. Ez pedig egy - más által készített - diashow a városról, ez pedig egy kisfilm. Ezen pedig valaki a katedrális harangzúgását rögzítette, de a képen az is látható, milyen hatalmas épületről van szó, mennyire uralja az egész látképet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése