2011. június 1., szerda

Felkészülés a felső tagozatra

A nemzetközi iskolában az osztályok, ill. tagozatok beosztása egy kicsit eltér a magyartól. Az alsó tagozat az 5. osztállyal ér véget, addig egy tanár van (a rajzot, zenét, könyvtárat és a testnevelést leszámítva). 6.-tól kapnak minden órára más tanárt.


Az elnevezések is mások:

Lower School - 1-5. osztály

Middle School - 6-8. osztály

Upper School - 9-12. osztály


Bogiék - 5.-es - osztályát elkezdték megismertetni a 6. osztállyal, vagyis egy kicsit elkezdik őket hangolni a felső tagozatra. Néhány hete körbevitték őket a felsősök szintjén, múlt héten fél napot a 6.-osokkal töltöttek, megismerkedtek a melléjük rendelt 6.-os párjukkal (body), együtt ebédeltek és együtt játszottak a szünetben. Egyébként nem nagyon találkoznak, mivel a felsősök reggel korábban kezdenek és így a szüneteik sem egyszerre vannak. A felső tagozat jelenleg nagyon kicsi, csupán 38-an vannak, jövőre azonban már 60 gyerek iratkozott be (ne felejtsük, csak 3 osztályról van szó, azaz átlag 20 fős osztályok lesznek).


Tegnap délután pedig a szülőknek volt egy kis bemutatkozó előadás. A 6.-osok osztályfőnöke mondta el nekünk, hogy körülbelül mire számíthatunk jövőre. Minden reggel vele találkoznak először a gyerekek, de csak 10 percre. Megnézi, hogy mindenki megvan-e, rendben van-e minden, egy kicsit szocializálódnak és a közös osztályügyeket is ilyenkor beszélik meg. Pl. olyasmit, hogy az ovis pártfogoltjaikkal mikor lesz közös tevékenységük - mert ilyen is van (az iskolához tartozik 2 ovis csoport is). Pl. együtt festenek, játszanak, vagy olvasnak a kicsiknek.


Nagy hangsúlyt fognak fektetni az önállóságra és arra, hogy a szervezettséget megtanítsák nekik. Bogiék a múlt heti látogatás alkalmával kaptak a 6.-osoktól egy kis szórólap formátumú irományt, amit ők készítettek és az időgazdálkodásról szól: hogy tervezd megy egy napod, hogy rangsorold a feladataidat, hogy ellenőrizd és szervezd újra, ha nem sikerült mindent megvalósítanod és aztán hogyan élvezheted nyugodtan a fennmaradó szabadidődet annak biztos tudatában, hogy nem feledkeztél meg semmilyen kötelezettségedről.


Kapnak majd az év elején egy agendát, szép vastag gyűrűs füzet, ami szintén erre tanítja és kényszeríti őket - ide kell írniuk a házi feladatokat, a szakköröket, mindent. Ez egy szép színes kiadvány, iskolai fényképekkel tarkítva (tehát abszolút személyreszabott) és a borítóján az iskola értékeit is feltüntetik.


Félévenként 2-2 választható tantárgy lesz, összesen 9-ből lehetett választani. Bogi a festészetet, a szobrászatot, a filmkészítést és az improvizációs előadást választotta. Látható, hogy a kreativitásra és az önkifejezésre nagy hangsúlyt helyeznek.


Nemrég mutattak be a felsősök egy színdarabot az iskola színháztermében, minden tekintetben nagyon profi volt. A gyerekek hihetetlenül jól játszottak, zökkenőmentesen ment a gyakori díszletváltás is és persze a marketingje is jól meg volt tervezve. Már egy hónappal előtte kiplakátolták, 2 előadás volt (mindkettő teltházas) és a próbákon és a kész előadásról is készítettek dvd-t, amit meg lehetett rendelni. Bogi már várja, mert nagyon tetszett neki az előadás, annak ellenére, hogy a felét nem értette, sőt, bevallom, én sem mindent...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése