2011. június 18., szombat

Éljenek a GPS-ek!

Országon kívüli útra ma már kevesen indulnak el GPS nélkül, legalábbis, ha nem egy egyszeri utazásról van szó. A GPS ugyanis egy rendkívül hasznos találmány. Viszont nem árt, ha az ember feltétel nélkül hisz benne, különösen, ha nincs papíralapú térképe, különben csak sejtései vannak és reménykedik, hogy a GPS jó irányba viszi.


A mi Marikánk is többször vádak kereszttüzébe került. Első nagyobb megingásunk Strassbourg-i utunk során volt, amikor a visszafelé utat hosszabbnak (és nem is kicsit hosszabbnak) mutatta, mint az odafelé vezetőt. Ekkor megálltunk, és azonmód beszereztünk egy Európa térképet. Így kiderült, hogy Strassbourg és Bázel között a francia-német határ mindkét oldalán, egymással párhuzamosan fut a francia és a német autópálya.


Leginkább azonban a Magyarországra vezető hazaúton ingott meg a bizalmunk benne, amikoris München belvárosát kikerülve (ezt még jó döntésnek gondoltuk, hiszen München belvárosa kb. Bp-éhez hasonló) a körgyűrűre vitt minket, majd onnan Salzburg helyett Passau irányába navigált egy olyan főúton, ahol 80-nal, de időnként csak 60 km/órával lehetett haladni. Mindezt kb. 2 órán keresztül. Nem mondom, a táj szép volt, de amikor összesen 10-11 órás útról van szó, akkor nem biztos, hogy a Németországban a sebességkorlátozás nélküli haladás helyett 60-nal szeretnénk gyönyörködni a tájban.


Másik megfigyelésünk az utakkal és az autópályákkal kapcsolatban a különböző országok alagútépítési hajlandóságával kapcsolatos. Svájcban lépten-nyomon alagutakba botlik az ember. Az utak nemigen emelkednek, kanyarognak, ahol útban állt egy hegy, oda alagutat fúrtak. Ausztriában ezzel szemben egész nagy szintkülönbségeket kell megtenni az autópályán, szinte hullámvasúton éreztük magunkat - a kanyarokat is beleszámítva. Volt, hogy mentünk szembe a hegyekkel és csodálkoztam, hogy vajon hogy fogunk itt átjutni - hát úgy, hogy a 2 hegy közötti völgyben kanyargott el az autópálya.


Magyaroszágon pedig ma már földet hordanak oda, ahová alagutat szeretnének építeni... :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése