2011. június 14., kedd

Bilderberg konferenciaIdén a svájci túristaparadicsomban, St. Moritz-ban rendezték meg június 9-12. között a világ - talán - legbefolyásosabb személyeiből álló csoportjának, a Bilderberg csoportnak a konferenciáját. Bevallom, én korábban nem hallottam róluk és egy kicsit utánaolvastam. A világ árnyékkormányának is nevezik őket. Az itteni bulvársajtóban csupán annyi áll, hogy hol és mikor és mi, no meg hogy - állítólag - miről és hogy ki nem.


A hol és mikor kérdés tehát már nem kérdés többé, a résztvevők teljes listája pedig az interneten szintén elérhető. Csak néhány név: Beatrix holland királynő, Henry Kissinger, Daniel Vasella, a Novartis vezére - ő egyben a vendéglátó is, aki a teljes 130 fős társaság komplett hotelszámláját állja a St. Moritz-i Kempinskiben. A Bilderberg csoport tagjai tudósok, politikusok, médiaszemélyiségek és befolyásos üzletemberek, tulajdonképpen az összes multinacionális cég és nagy bank.


A mostani volt a csoport 59. találkozója, idén 5. alkalommal került rá sor Svájcban. Az itt megvitatott témák mindig rendkívül titkosak. Idén első alkalommal adtak ki hivatalos információt róluk. Azt, hogy valóban ezekről beszéltek-e, úgysem fog kiderülni. Egy internetes oldal szerint a valódi téma az, hogy miképpen lehetnee interntet cenzúrázni. Sőt, ugyanezen forrás szerint ez a konferencia csupán elterelő hadművelet egy ennél még titkosabb találkozóról. A közlemény szerint idén a témák szinte a teljes világot átölelik, mint pl. a növekedés és költségvetési fegyelem, a görög és amerikai hitelválság, az Euro krízise, Kína és India egészséges növekedése. De szóba került állítólag a Facebook és az arab tavasz, valamint Svájc is (hogyan tud sikeres maradni?).


A bulvársajtó (tekintve, hogy információik általában nincsenek a konferenciáról) azon tűnődik, hogy hogyan lehetséges az, hogy a svájci nagybankok vezetői ki lettek zárva a konferenciáról, miközben több ország vezető bankárai jelen vannak (Deutsche Bank, Citigroup, HSBC, Goldman Sachs, Barclays).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése