2011. május 6., péntek

Szokatlan szárazság

Állítólag régen volt ilyen, ha egyáltalán, hogy ilyen régóta nem esik eső. Hetek, sőt hónapok óta szinte semmi. Meg is látszik, pl. a szomszédunkban lévő egyik domboldalon, ahol az éjjel-nappali tehenek élnek és legelnek. Ahol lelegelték a füvet, ott már nem nő új, teljesen száraz.


Már hetek óta tűzrakási tilalom van az országban, sőt, erdőtüzek is vannak. A Wallis kanton-beli Vispnél pl. több mint 100 hektárnyi védett erdő égett és vált a lángok martalékává. A vegetáció teljes mértékben elpusztult. 2003-ban volt minden idők legnagyobb erdőtüze Svájcban, kb. 3x ekkora terület égett akkor el. A természet azonban rendkívül gyorsan regenerálódik. A fák természetesen nem nőttek vissza, de számos olyan állat- és növényfaj van, ami kifejezetten ilyen körülményekre specializálódott. Bizonyos virágok és fűfélék, valamint egy mohafajta 1-2 év múlva már szépen nő a leégett erdő romjain és van olyan rovarféle, ami csak és kizárólag ilyenkor fordul elő. Az újra megjelenő aljövényzet pedig egyre több állatot vonz a kipusztult területre.
A folyók is megsínylik a szárazságot. A Rajnán pl. már hetekkel ezelőtt korlátozottan közlekednek csak a hajók. A Zürich kanton-beli Töss folyó bizonyos szakaszokon már teljesen kiszáradt, úgy néz ki, mint egy köves út. Az állatvédők már néhány hete kimentették az itt élő pisztrángokat.


A szakemberek szerint tartós esőzés lenne szükséges ahhoz, hogy a természet (flóra és fauna) ne szenvedjen kárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése