2011. május 6., péntek

Saláta- és spárgaszezon
A korai és rendkívüli jó időnek köszönhetően a megszokottnál hamarabb és gyorsabban nő ill. terem a fejes saláta és a spárga. A környékünkön az összes föld salátától zöldellik (amelyik meg nem attól, az lucernától és búzától, amelyik meg nem zöldellik, hanem sárgállik, az repce). A fenti kép tőlünk pár száz méterre készült.

Számtalan fajta salátát termesztenek és árulnak. Otthon nem nagyon láttam pl. zsenge (azaz nem fejes) salátát. Ezek a korai apró levelei a salátának, itteni neve Pfücksalat. A madársaláta (németül Feldsalat, svájciul Nüsslisalat) és a ruccola egész évben kapható. De van többféle sötétbordó saláta is, az endíviáról és a radicchioról nem is beszélve. Egyszóval dúskálunk a salátákban.


A spárga viszont csak az évnek ebben a szakában kapható, legalábbis a nem konzerv változat. A helyi újságban a szomszéd település őstermelőiről készült egy riport. Innen megtudtam, hogy Svájcban nem árulnak spárgagumókat, azt Németországból, Franciaországból vagy Hollandiából lehet beszerezni. Ezeket 20 cm mélyre kell elültetni. Egy gumóból akár 8 hajtás is nőhet. A spárga évelő, az első években azonban nem lehet termésre számítani. A legjobb termést az 5. és a 8. év között hozza, bár 15-20 évig él. Ideális esetben akár napi 10 cm-t is nőhetnek a hajtások, ami a növény fogyasztható része.


Errefelé igen elterjedt a földek fóliával való letakarása. Ez az üvegház helyettesítője, ill. egyszerűsített formája lehet a nagy területen vetett magok védelmére és melegen tartására. További előnye, hogy a gyomnövényeket is távol tartja. Amikor kellően nagyra nőnek a palánták és az időjárás is elég meleg, a fóliát leszedik. Elsősorban salátákon láttam ilyen fóliát, de krumplin és spárgán is. Bár a meginterjúvolt gazda szerint nem vált be teljes mértékben, mert nem minden sprágahajtás tud áttörni rajta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése