2011. május 26., csütörtök

Mikor megy le a NapMostanában nagyon későn fekszik le Bogi, itt ugyanis jóval később megy le a Nap (a baloldali oszlopban a piros betűs Feiertage alatt a Sonnenaufgang, Sonnenuntergang feliratra kell kattintani, ill. a fölső sorban kiválasztani, hogy melyik kantonra vagyunk kíváncsiak - ezután látjuk csak az adott nap napfelkelte és naplemente időpontjait), mint otthon. Hol van még a leghosszabb nap, és már most 9 óra után van naplemente. Ez azt jelenti, hogy fél 10 körül sötétedik. Nagyon nehéz elképzelni, hogy már este van, ha este 8-kor még hétágra süt a nap és még éget is!


A napokban olvastam valahol, hogy hogy lehet megállapítani, hogy mennyi idő van még hátra a naplementéig. Hasznos tudásnak gondolom, ezért közkinccsé teszem. Két tenyerünket emeljük magunk elé olymódon, hogy a bal kezünk legyen alul, fölötte pedig a jobb. Tenyerünket fordítsuk magunk felé és helyezzük úgy, hogy a bal, vagyis ami alul van, alul (a kisujjunknál) a horizontot érintse. Most keressük meg, hogy melyik ujjunkat felemelve pillantjuk meg a napot. Ha ez megvan, nézzük meg, hány ujjunk van még hátra a horizontig (vagyis lefelé, amerre a nap halad). Egy ujj 15 percnek felel meg. Vagyis ha még 6 ujjnyi távolság van a nap és a horizont között, akkor 6x15 perc van múlva megy le a nap.

2 megjegyzés:

  1. Ezt nem értem! Vízszintesen vagy függőlegesen kell tartani a tenyereket? Milyen távolságra? Van erről fotó is? Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Vízszintesen kell a tenyereket tartani, mint amikor azt mutatod, hogy hány ujjnyi italt kérsz a poharadba, vagy mint amikor árnyjáték kutyát formázol a tenyeredből. :) Fotó nincs, a fantáziádra van bízva!

    VálaszTörlés