2011. május 15., vasárnap

Eurovíziós Dalfesztivál

Nem a zenei élmény miatt, hanem 3 ettől eltérő okból néztük. Az első, hogy magyar résztvevője is volt, Wolf Kati személyében. A másik, hogy Bogi nagyon nézni akarta. A 3. pedig, hogy svájci résztvevő is volt, Anna Rossinelli. A zenék - az én ízlésem szerint - többnyire hallgathatatlanok, vagy inkább egyszer hallgathatók, de nem is erről szól a verseny.


Én, helyzetemből fakadóan, a magyar és a svájci visszahangot figyeltem. Mindkét ország potenicális nyertesnek tekintette jelöltjét az elődöntő után. Svájci versenyző évek óta nem jutott be a döntőbe, úgyhogy már ez is nagy szenzáció volt. Innentől azonban már elszabadult a svájciak fantáziája. Már azt számolgatták, hogyha ők nyernék a versenyt, akkor a következő Eurovíziós Dalfesztivált is nekik kéne rendezni...


Számomra a legérdekesebb a szavazás, ill. az eredmények voltak. Többnyire szomszédaikra szavaztak az egyes országok, volt, aki nyíltan vállalva (kedves szomszédainknak 10 pontot adunk), mások kevésbé. Nem tudom, hogy minden országnál így volt-e, mindenesetre Magyaroszág szomszédai kevésbé voltak adakozók velünk szemben, Svájcnál pedig különösen feltűnő volt, hogy nem kapott pontot még a szomszédaitól sem. A svájci versenyző lett a legutolsó. Minden szomszéd országnál reménykedtek, hogy hátha, legalább ők, de minden egyes alkalommal csalódtak.


Az internetes kommentelők rekordmennyiségű bejegyzést írtak (kb. olyan mennyiségben, mint a fegyverekkel kapcsolatos népszavazásnál). Többen arra a következtetésre jutottak, hogy itt bizony jól látszik, hogy Svájc mennyire (nem) népszerű Európában. Nem csodálkozhat, hogy kihagyják a szavazásból, ha ő maga sem akar Európa része lenni. Más egyenesen Svájc-szigetnek titulálta az országot - egy sziget Európa tengerében (ezt már én mondom). Ha ők nem akarnak másokhoz tartozni és fontosnak tartják függetlenségüket, akkor ne csodálkozzanak rajta, ha más sem akar velük szimpatizálni.


A dal egyébként nem volt olyan rossz, kifejezetten hallgatható, de nem ez számít. Állítólag Wolf Kati előadása alatt is halamas ováció volt a helyszínen, sőt, az ő dalát felállva ünnepelték a nézők, mégis csupán a 22. helyet sikerült elérnie a 25-ből.

1 megjegyzés:

  1. Szilvi, ez óriási! Hihetetlen, hogy az emberek itt is, ott is, ugyanarra a következtetésre bírnak jutni! (Az internetes kommentelők)Nagyon vicces!

    VálaszTörlés