2011. május 14., szombat

Bern - újra
... és újra esőben. Ma korlátos volt az időnk (szokásos késői indulás, plusz esti program), de szerettünk volna valahová elmenni, ezért a tőlünk vonattal 1 órányira (plusz a 20 perces busz a vonatig) lévő Bern-t választottuk. Amikor elindultunk, még sütött a nap, de tudtuk, hogy délutánra már esőt jósolnak.


Bern változatlanul különleges - mint az összes város, amit eddig láttunk. Ma azonban egy rendezvénybe is belefutottunk, mégpedig a Grand Prix Bern-be, ami egy 4,6 km-es futóverseny a belvároson keresztül. A futás 14.20-kor kezdődött, pontosan ekkor kezdett el szakadni az eső. Az időjárás ellenére rengetegen futottak. Ez ugyanis Svájc legnagyobb futóversenye. Tavaly 25 ezren vettek részt rajta. A profik számára verseny, de számos koca-kocogó is futott. Túlzás nélkül állíthatom, hogy minden korosztály, mindenféle felkészültségű tagja képviseltette magát. Olyan 7 éves körüli lehetett a legfiatalabb, a legidősebb meg biztos 70 fölötti. Kb. 50 percig csak hömpölygött a futók tömege, utána jöttek a nordic walking-ososok, a sort pedig néhány fogyatékos zárta. Meglepő, de szívet melengető látvány volt, ahogy bicegve, döcögve futottak, vagy haladtak a kijelölt útvonalon - testi vagy szellemi fogyatékkal élők, Down-kórosok.
Az eső miatt most nem volt igazi városnézés, az árkádok alatt nézegettük a kirakatokat, amiből Bern óvárosában rengeteg van. Minden kapualjban és a pincékben üzletek találhatók. Speicális elrendezésűek, ugyanis a házak viszonylag keskenyek. Emiatt az üzletek is keskenyek, viszont hosszúak, esetleg több emeletesek. Mindenféle különleges bolt van, antikváriumok, konyhafelszerelés szaküzletek, órások, second hand üzletek, minden, mi szem-szájnak ingere.
A medvék kedvéért rövid időre kimerészkedtünk az árkádok alól. 3 bocsot is láttunk, akik lelkesen szaladgáltak a meredek hegyoldalon, sőt, az egyik hosszasan két lábon állt, minthacsak produkálni szerete volna magát a közönségnek.
Aztán már siettünk volna vissza, mert az iskolában a felsősök színielőadására vissza akartunk érni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése