2011. május 1., vasárnap

Anyák napja
Egy kicsit zavarba jöttem, hogy pontosan mikor is van Anyák napja. Mert ugye úgy "tanultuk", hogy május első vasárnapján, vagyis mozgó ünnepről van szó. Időnként - mint például most is, majd legközelebb 2016-ban és 2022-ben is - ezért előfordul, hogy Anyák napja egybeesik a munka ünnepével. Ez azonban minket, magyarokat egyáltalán nem zavar, jól megfér egymás mellett a két ünnep (?).

Zavarom oka pedig az, hogy Svájcban viszont úgy döntöttek, hogy a kettőt nem keverik, hogy mindkettőnek meg lehessen adni a módját. Ezért mindenhol azt látom kiírva, hogy Anyák napja május 8.Tudjuk egyáltalán, honnan származik ennek a napnak, ill. édesanyánknak a megünneplése? 1872-ig vezethető vissza, ekkor ünnepelték először Bostonban. 1907-ben próbálta egy hölgy nemzeti ünneppé nyilváníttatni, édesanyja halálának emlékére május 2. vasárnapjára. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előtt állami, majd nemzetközi ismertésgűvé tegye. Közben lecsaptak a lehetőségre a virágárusok és a képeslap- és ajándékgyártók is, és a segítségükkel hamar elterjedt az ünnep Európában is. Sajnos már az elüzletiesedett változatban. Ezellen Anna Jarvis, az elindító eltökélten harcolt, még a törvénnyel is összeütközésbe került egy tüntetésen való fellépése kapcsán. Élete végére már nem is akarta, hogy nevét összefüggésbe hozzák az Anyák napjával.


Magyarországon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első Anyák napját 1925-ben, 1928-ban pedig már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé.


Én csupán azt kívánom, hogy minden anya (és apa) átérezze a szülővé válás szépségét, hatalmas felelősségét és semmivel össze nem hasonlítható voltát - és ezt az érzést örökké őrizze is meg. Mindannyian gyermekek maradunk - szüleink szemében mindenképpen és ez így is van rendjén. Gyermekként előbb-utóbb (legkésőbb akkor, amikor magunk is szülővé válunk) megtudjuk, mennyi mindenért tartozunk köszönettel szüleinknek és mindezt szülőként próbáljuk továbbadni saját gyermekünknek.

1 megjegyzés:

  1. Az utolsó mondatod tökéletesen igaz és teljesen szívemből szólt!!! Köszönöm, hogy leírtad!!!
    Kata

    VálaszTörlés