2011. április 4., hétfő

Svájcban jók az életkilátások

Most publikálták az adatokat, hogy Svájc mely kantonjában milyen hosszú élettel számolhatnak az ott lakók.

Az országos átlag - a születéskor várható élettartam tekintetében - igen magasnak mondható. A nők 84,3, a férfiak 79,7 évre számíthatnak, átlagosan. A legtovább a tessini (85,8 év) és a genfi (85,2 év) nők, ill. a zugi (84,4 év) férfiak élnek, de hosszú élet elé néznek - többek között - a zürichi és az aargaui (itt élünk mi) férifak is, mind 80 év fölötti várható élettartammal. Az utolsó helyen szerepel - mind a nők, mind a férfiak esetében - Glarus kanton (K-Svájc). Ezek a helyezések nem állandóak. Az elmúlt 28 év során a nőknél 6, a férfiaknál 8 különböző kanton foglalta el az 1. helyezést.

A születéskor várható élettartam kiszámítása nem egyszerű feladat. Sokféle tényezőt vesznek számításba: a lakosság társadalmi és foglalkoztatási struktúráit, a regionális táplálkozási szokásokat, a dohányosok arányát, a vallást és a kórházi infrastruktúrát is. Az azonban nem igazán mutatható ki, hogy mely faktor(ok) okozzák az elmozdulást egyik vagy másik irányba.

A főbb halálozási okok azonban publikusak. A férfiaknál pl. az agyi- és szívvérrendszeri betegségek (Jura kantonban azonban a rák és a közlekedési balesetek), a nőknél szintén a szív- és érrendszeri megbetegedések (de Bázelben pl. a daganatos és légzőszervi megbetegedések), végződnek halállal.

Magyarországon a születéskor várható élettartam a nőknél 77, a férfiaknál 69 év. Ez jócskán elmarad a svájci életkilátásoktól. Európában egyébként Andorrában élnek legtovább az emberek, a férfiak és a nők egyarán 86,6 éves korra számíthatnak. Afrikában ezzel szemben sokkal rövidebb életűek az emberek, ahol a legrosszabb Mozambikban (a legjobb pedig Líbiában)a helyzet. Itt a nők csupán 34,6, a férfiak pedig 36,6 évet élnek.

1 megjegyzés:

  1. Evolúció bebizonyította, hogy azok az életek fejlődnek gyorsabban, amik rövidek, de gyorsan illetve sűrűn párzanak és "utódlanak" :D Azok az életek veszélyezettebbek, amelyek hosszan élnek, és ritkábban szülnek. Ezek behatásra hamarabb kihalnak és a változókhoz nehezebben, vagy egyáltalán nem tudnak idomulni, asszimilálódni...
    Ergo, mi magyarok hosszútávon mindenkit túlélünk, és evolúciónk is gyorsabb :DDDD

    VálaszTörlés