2011. április 14., csütörtök

A nap - gazdasági - hírei


Két nagy hírtől hangos ma az itteni média (az otthoni híradásokban egyelőre nem foglalkoznak egyikkel sem). Az egyik a Julius Bär-rel, a másik a Glencore-ral kapcsolatos, mindkettő hatalmas összegekről szól.

A Julius Bär egy zürichi privátbank (egy csoport tagja), az egyik legnagyobb svájci vagyonkezelő. Ősszel kirobbant egy ügyfél-adatkiszivárogtatási botrány a házuk táján, most pedig azzal lepték meg a világot (az elemzőket is), hogy német ügyfélkörük (teljes üzletük 10%-a innen származik) - bizalmának - megtartása és a nyugalom érdekében 50 millió Eurót fizettek a német hatóságoknak. Ugyanis kiderült, hogy sok tehetős német polgár a Julius Bär-nél helyezte el vagyonát, majd megfeledkezett róla, hogy a német adóhatóságokat erről értesítse, vagyis adót csalt. A bank állítja, hogy nem ő adta ki az ügyfelek adatait a német adóhatóságnak, hanem az ügyfelek utaltak a nyomozóknak titkos számlákra, de a jövőbeli kellemetlenségeket elkerülendő megállapodott a németekkel és kifizeti ezt a nagy összeget. Ezzel azonban a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet, ezzel az egyszeri kifizetéssel elkerüli a pereskedést.

A Glencore a világ egyik legnagyobb magántulajdonban lévő cége, és a maga kategóriájában is az egyik legnagyobb (bányák, nyersanyag kitermelés, energiahordozók, mezőgazdasági alapanyagok - a kitermeléstől a szállításon át az értékesítésig minden). Svájc legnagyobb forgalmú cége (145 milliárd USD), Magyarországon is van érdekeltsége. Ők most a további fejlődés érdekében úgy döntöttek, hogy tőzsdére viszik a céget és 1/5 részét eladják. Ebből 12 milliárd USD bevételt várnak. Jelenleg az 500 fős management a tulajdonos, a tőzsdei bevezetés után mindannyian milliomosokká válnak (bár a cég méretét és forgalmát elnézve szerintem már most is azok).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése