2011. április 9., szombat

Ellenőrök - buszon és vonaton


Az ellenőrök errefelé egész más kategóriába tartoznak, mint otthon, Magyarországon. Először is, renkívül elegáns egyenruhájuk van. Másodszor pedig, valószínűleg showman-i ambíciókkal ellátott embereket választanak ki a jelentkezők közül, ugyanis nagyon határozottan és hangos üdvözléssel szállnak fel a járművekre (ez érvényes a vonatra és a buszra is).

A mi buszjáratunkon 9 hónap alatt 3x találkoztam kalauzzal. Határozottan, de nagyon udvariasan kérik a jegyet ellenőrzésre. Leszálláskor pedig szintén hangosan elköszön és a busz népe szintén hangos "viszontlátásra" köszönéssel búcsúzik tőle. Szinte, mintha egy régi ismerőstől köszönnének el.

Nemrég a regionális lapban olvastam egy cikket, amiben a környéken dolgozó ellenőröket is meginterjúvolták. Elmondták, hogy többnyire mindig akadnak bliccelők (nem csoda, hiszen nagyon drága a jegy, és igen ritkán jön ellenőr) és olyanok is, akik nem megfelelő jeggyel utaznak (ez sem csoda, 2 hónapon belül a második jegykiadó-automata képzés zajlott le). Az is kiderült (ez viszont meglepő volt számomra, hiszen rendkívül szabálykövető társadalomról van szó), hogy az egyik ellenőr pl. néha elengedi a büntetést - saját hatáskörben -, amikor pl. látszik, hogy jóravaló kismama utazik kisbabával és van jegye, de nem teljesen megfelelő (ne az egységes vonaljegyben gondolkodjunk és jóval bonyolultabb a rendszer). Ilyenkor eltekint a büntetéstől. Ugyanis nem az a fontos, hogy megszégyenítse az embereket, ők az utasokért vannak (!), nem ellenük. :)

A napokban kikerült a buszra egy matrica, amelyen feltüntették, hogy a jegy nélkül utazók büntetése 80 CHF. 2. alkalommal már 120, a következőkben pedig 150 CHF a büntetés. 2 évig a rendszerben marad a bliccelő. Ez érvényes a vonatokra is, a nem távolsági közlekedésben.

Egy másik város buszállomásán pedig egy plakáton azt olvastam, hogy megkérik a fiatalokat, hogy a buszt ne váróteremnek használják, vagyis ne utazgassanak rajta puszta időtöltésként addig, amíg várnak valakire, vagy valamire.

Nemrégiben pedig arról cikkeztek, hogy az SBB (vasúttársaság) meg akarja szüntetni a vonaton történő (feláras) jegyárusítást, mert nem kifizetődő (csupán napi - ha jól emlékszem - 800 utas él ezzel a lehetőséggel).

2 megjegyzés:

  1. Szolgáltatáshoz tartozó, hogy valaki esélyt kapjon arra, hogy a rendszernek megfelelhessen és ne bliccelőként nézzenek rá, ha jegy nélkül szál fel és jön az ellenőr, de nála vehet jegyet. legalábbis nálunk... Ugyanis (mondjuk nem tudom ott van-e minden megállóban automata, vagy ticket vásárlási lehetőség), nálunk egyre fogy az ilyetén beszerzési lehetőség. De az ellenőröket (illetve a BKV-t) ez mit sem érdekli. Ők nem egy cég és szolgáltatnak, hanem Törvényt írtak! Kutya kötelességed érvényes jeggyel vagy bérelttel közlekedned, ha a környékeden 1000m-en belül nem is tudod beszerezni egyiket sem... Mellesleg megjegyezve: ha nálunk felszállásnál kikiabálna az ellenőr, hogy szép napot! Jegye... - eddig hallanák a távolságtól egyre elhalóbban szavait, mert közben szinte kiürülne a járat :D

    VálaszTörlés
  2. Itt minden buszon és buszmegállóban van automata. Legalábbis Badenben. A többi városról nem tudok. A megállókban biztos hogy van ott is, a tömegközlekedési eszközökön nem mindig (pl. a villamosokon nincs). Tegnap épp a buszvezető vicceskedett velem, amikor felszálltam a végállomáson, hogy nyugodtan válogassak a helyekből, nagy a választék - ugyannis a csuklós buszon én voltam az első felszálló és aztán se sokan jöttek, mert elkezdődött a 2 hetes tavaszi szünet a svájci iskolákban.

    VálaszTörlés