2011. április 10., vasárnap

Bogi felvonult - Sechseläuten gyerekfelvonulás


Szinte nem múlthat el úgy hétvége, hogy ne történjen valahol valami. Ezúttal ismét Zürich volt soros (a néhány héttel ezelőtti farsangi felvonulásról nem is írtam, de nagyon hasonló volt a badenihez). Most gyerekek vonultak fel, különböző korok kosztümeiben. Az újság szerint még soha nem volt ilyen sok résztvevő. Közel 3000 gyerek és 850 muzsikus - plusz 3 teve és 2 láma - vonult végig a belváros utcáin, ide-oda kanyarogva, egyik hídon át, másik hídon vissza. A sort 16 nemzet 630 gyermeke zárta, akik saját népviseletükbe öltöztek. A számokkal azért tudnak ilyen pontosak lenni, mert volt egy 10 frankos nevezési díj a résztvevők számára.

Azonban nem csak a felvonulók voltak sokan, hanem az utcák, partok mentén felsorakozó érdeklődők is igencsak szép számmal jelentek meg. A magyar gyerekek kb. 25-30-an lehettek, a nagyobbak gyalogszerrel, a kisebbek a nagyobbakat követő virágokkal dísztített lovaskocsin tették meg a több km-es utat, nagyjából 1 óra alatt. Az időjárás igazán kegyes volt, igazi nyári meleggel járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

A felvonulást sajnos nem láttuk, mert mi is a magyar csapat mellett mentünk, a nézők tömegén átvágva. A biztonsági emberek nagyon figyeltek arra, hogy csak a felvonuló gyerekek legyenek az úttesten. Azonban itt egy kis filmes összefoglaló a tavalyiról, ebből mi is képet kaptunk, hogy miről is maradtunk le. :)

Az itteni magyar gyerekek többsége már itt született, ez nagyon érződik a magyar kiejtésükön. Úgy tűnt, hogy nagy gonddal készültek, az öltözéknél minden kis részletre figyeltek. Elmesélték, hogy amikor tavaly először részt vettek ezen a hagyományos felvonuláson, megpróbáltak otthon eredeti népviseletet beszerezni. Nem is volt olyan könnyű dolguk. Volt olyan, hogy az ő kérésükre kerültek elő régi ruhák, hímzésminták a tulipános ládákból, hogy azok alapján tudjanak újat varrni. Igazán megható ez az igyekezet.

A felvonulás végén az összes gyerek szépen bevonult a kongresszusi központba, itt kaptak enni, inni, miközben a stresszes szülők hatalmas tömege kordon mögött várta, hogy csemetéje mikor lép ki az épületből és igyekezett minél hangosabban kiabálni és feltűnőbben integetni, hogy felhívja magára a figyelmet. A szervezők azt találták ki, hogy a kijárat fölötti ablakon azon csoportoknak a számát lógatták ki, akik hamarosan (ez a magyaroknál kb. 8 percet jelentett)kilépnek az ajtón.

Jó érzés volt, ahogy a magyar csapat elhaladtakor a nézők konstatálták, hogy "Ungarn", és tapsoltak, integettek, néhányan bekiabáltak ("szeretlek magyarok", "hajrá"). Bogi is büszkén vonult, hiszen Magyarországot képviselte. Eddig a nézők sorában állt, aztán hirtelen a másik oldalra került és őt nézték, fényképezték és ő dobált cukorkát a gyereknek. A ruhát egyébként a Zürichi Magyarok Egyesületétől kaptuk kölcsön.

A program holnap folytatódik, amikor is egy mű-hóembert (az ő neve Böögg) fognak felgyújtani, ill. alágyújtani. A legenda szerint minél hamarabb robban fel a feje, annál szebb lesz a nyár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése