2011. március 5., szombat

Tüntetésbe futottunk


Ezen a hétvégén egy kicsit nyugisabb programra vágytunk, ezért csupán Zürichig utaztunk. Alig néhány perce sétáltunk, amikor a rendőrség rohamosztagjába botlottunk (legutóbb is ugyanígy jártunk, ugyanazon a helyen). Most azonban hangokat is hallottunk. Hamarosan fel is tűnt a tömeg. Elég félelmetes volt a zúgásuk. A Limmat folyó túloldalán vonultak, mi pont arra akartunk menni. Még előttük gyorsan átmentünk a hídon és egy biztonságos mellékutcában húztuk meg magunkat. A rendőri biztosításból láttuk, hogy merre tartanak, így nyugodtan figyelhettük őket. Kiderült, hogy focirajongókról van szó, akik a Hardturm Stadionért tüntettek.

A Hardturm Stadion a 27-szeres svájci bajnok Grasshoppers ("szöcskék") otthona volt. 80 év és 2 tűzvész után 2008 végén, 2009 elején lebontották. A csapat így stadion nélkül maradt és a rivális Zürich FC-vel osztozik egy stadionon. Ugyan már jó ideje tervben van egy új stadion építése, de a jogi viták miatt folyamatosan csúszik. Már 2003-ban tartottak egy helyi népszavazást az ügyben, ugyanis a 2008-as foci EB-re új stadiont akartak építeni, új helyszínen, de a környékbeli lakosok megtámadták az eredményt. Időközben a Credit Suisse is visszalépett a projekttől, ami egy kombinált stadion lett volna (bevásárló központ, éttermek, stb.). Most egy kisebb, 16 ezer férőhelyes, nem kombinált funkciójú stadion terve fut, amit 2016-ra adnának át. De még erről is lesz egy népszavazás 2012 végén. Na ezt a helyzetet elégelték meg a rajongók - szerintem. Felvétel itt (rákattintva látható a film).

Elhaladtunk a feltételezett gyülekezőhelyük mellett is. Onnan feltételezzük, hogy iszonyatos szemét borította a környéket: sörösdobozok, chips-es zacsik, ilyesmik...

A bejegyzést befejezve cikket is találtam a tüntetésről. Ebből kiderült, hogy pénteken született meg a döntés, hogy továbbra is a Zürich FC stadionját kell bérelnie a Grasshoppersnek. Az aktivisták ma több, mint 9 ezer aláírást gyűjtöttek az új stadion megépítéséért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése