2011. március 31., csütörtök

Orvosnál - először és utoljára


Csodával határos módon eddig nem volt szükségünk orvosra, pedig Bogi tavaly (az előző tanévben) otthon annyit hiányzott az iskolából, hogy már attól tartottam, évet kell ismételnie. Most azonban itt is beütött a krach. Na nem nagyon, de azért már néhány napja tart a köhögés és a sípoló légzés, ami minden esetben macskával való találkozás után szokott jelentkezni, és tegnap délután hőemelkedése is volt. Úgy gondoltam, itt az ideje, hogy megmutassam egy orvosnak, mert láz nem szokta kísérni az allergiát és a tünetek lefutása is pont fordítva szokott zajlani, mint most.

Reggel szépen telefonon bejelentkeztem a helyi orvoshoz, kaptam is időpontot. A recepciós pultnál 2 lány, ill. asszisztens fogadott. Ki kellett töltenem egy adatlapot (gyerek neve, szül. ideje, gondviselő neve, betegbiztosító neve és kódja) és a várószobába bemenni. Ez tele volt könyvekkel, színezőkkel, színesceruzákkal. Bogi rögtön ki is nézett magának egy mandala-színezőt, de amint kiválasztotta, máris szólítottak.

Az orvosi rendelő is úgy nézett ki, mint egy olvasósarok. Az íróasztal előtt 2 szék, mögötte könyvespolc, tele szakkönyvekkel, szakirodalommal, szemléltető-eszközökkel (szív, vese stb.). Az orvosnak (akin nem volt köpeny) szépen elmondtam a tüneteket, ill. azt, hogy ilyet Bogi macskaszőr-allergiája szokott kiváltani (bár nincs tudomásunk róla, hogy az iskolában macska járt volna). Egyetértett velem, de megkérdezte, vehet-e vért Bogitól. Kint az egyik asszisztensnő megszúrta Bogi ujját, aztán kipréselt egy kis vért, amit apró ampullába terelgetett. Néhány perc múlva meg is jött az eredmény: nincs gyulladás a szervezetében. Ennek örültünk, ugyanis alátámasztotta a diagnózisomat és azt is jelentette, hogy nincs szükség antibiotikumra. A torkába nem nézett bele, viszont a hátát legalább meghallgatta. A nehéz légzés miatt azonnal egy inhalátort javasolt, ill. kérdezte, hogy van-e már ilyen Boginak. Azt mondta, hogy erre mindenképpen szükség van, ha nem is most, de jó, ha van otthon tartalékba. Aztán úgy gondolta, hogy lehet, hogy most inkább köptetőre van szükség. Kérdeztem, hogy itt kapható-e Svájcban Prospan. Nem ismerte, de kikereste a szakkönyvből, ahol meg is találta. Kicsit fitymálóan mondta, hogy ez növényi alapú, ő ilyet nem használ és gyengébb annál, mint amit ő felírt. És ráadásul nem vényköteles, tehát nem is fizeti a betegbiztosító (Krankenkasse). A Coryzalia-t (homeopátiás készítményt) sem ismerte. Nem mentünk sokra egymásra. Nem igazán győzött meg, és olyan bizonytalan arckifijezést vágott folyamatosan. Én hozzá vagyok szokva a határozott magyar orvosokhoz. Még akkor is, ha nem feltétlenül jó a diagnózisuk és a javasolt terápia, de legalább el tudom fogadni, amit mondanak (már ha egyszer eljutok odáig, hogy orvoshoz menjek, ill. leginkább Bogit orvoshoz vigyem). Persze, mindettől függetlenül, lehet, hogy nagyszerű szakember.

Azóta végig olvastam mindent az interneten ezekről a szerekről, és úgy döntöttem, egyiket sem adom be Boginak. A kettő együtt 81 frankba került... (a receptet és a blokkot beküldöm a betegbiztosítónak és kifizetik - állítólag). Folytatom a homeopátiás és gyógynövényes (Forever-es) kezelést.

A gyógyszertárban újra be kellett mutatni a biztosítási kártyát. A gyógyszerekre nem olvashatatlanul, tollal firkálták rá a tájékoztatót, a fogyasztásra vonatkozóan, hanem egy kis etikettre nyomtatták rá: név, dátum, gyógyszer neve, utasítás és persze a gyógyszertár adatai. Ez a rész igazán profi.

1 megjegyzés:

 1. Én ilyenkor mindig megkérdezem attól, aki fitymál bármilyen természetes szert. Idézem önmagam:

  Kedves X.Y. Ön (vagy Te) szerint amit előállítanak mesterséges módon, azt vaj' honnan lopták (jobbik esetben másolással szerezik) be? A Marsról? - vagy egy idegen civilizációtól?
  Én úgy gondolom, mindent a természetből szereztek be és másoltak le. Ugyanis ami a természetünkben nem található meg, azt bajosan tudja beletenni abba a készítménybe, amit a természetes alkotóelemekből álló készítmények főlé helyez.
  Mint tudjuk, leginkább azért kísérletezik ki, majd alkotják meg mesterségesen ugyanazt ami a természetben megtalálható, mert így lesz olcsóbb a sorozatban előállítása, és egy-két (a természetben benne lévő) alkotóanyag kivételével, más alkotóelemek behelyezésével és/vagy erős koncentrátumban hathatósabb eredményt hozhat. De mivel mesterséges és a szervezetünk nem hülye, így sok mellékhatása lehet és van! - főleg, ha mesterséges anyagokat mesterséges anyagokkal kevernek össze, hogy egymás hatásait mesterségesen felerősítsék.
  Mindezek után... hagyjuk a süket dumát, és inkább gondolkodjunk el ezen, mielőtt hülyeségekkel traktálunk és járatjuk le magunkat.
  Népbutítás a marketing dolga, nem az orvosoké..."

  Eddig az idézet.
  Még az orvosok se igen tudnak ezzel a nézettel mit kezdeni. Kipróbáltam többször is, müxik ;-)

  VálaszTörlés