2011. március 4., péntek

Nestlé kontra Denner - Kávékapszulák

Nagy harc folyik mostanában a kapszulás kávék piacán. A Nestlé kapszulás Nespresso-ját több, mint 1.700 szabadalmi jog védi. Ennek ellenére többen is prőbálkoznak betörni erre a piacra, részeredményekkel.

Így történt ez karácsony előtt, december közepén is. A Denner a Nestlé árának feléért kezdett el saját márkás kapszulás kávét árulni (igaz, ez csak bevezető ár, de a végleges is jóval a Nespresso-é alatt marad), ami a Nespresso kávéautomatákba illeszkedik. Vakteszteket is végeztek, melyek eredményeit büszkén publikálták.

Nem sokáig örülhettek a sikernek (a polcok gyorsan kiürültek), ugyanis a Nestlé azonnal beperelte őket és január 10-én az összes, még meglévő Denner kapszulát ki kellett vonni a forgalomból. Nem volt sok dolguk, mert szinte mind felvásárolták a kávékedvelők.

Jópofa érv volt a Denner részéről, hogy ez nem fair azon vásárlókkal szemben, akik csupán azért vásároltak Nespresso kávéautomatát, mert a Denner kapszulás kávét végre megengedhetik maguknak. A Nestlé azzal érvel, hogy a technológia kifejlesztése nagyon sokba került, ez az ő szellemi tulajdonuk, legalábbis egyelőre nem megengedhető a konkurencia megjelenése. Csupán 2012-ben jár le a szabadalmi védelem. 2010-ben 3 milliárd CHF-et keresett a Nestlé a Nespresso-val. Persze, hogy senkit nem akarnak a mézesbödön közelébe engedni.

A bíróság ma azonban azt az ítéletet hozta, hogy a Denner újra gyárthatja a saját kávékapszuláit, sőt, a hirdetésekben azt is feltüntetheti, hogy ezek kompatibilisek a Nespresso automatákkal, csak éppen szolidabb betűmérettel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése