2011. március 21., hétfő

Goldau - Tierpark


A Rigi-n már egyszer kirándultunk, most más irányból közelítettük meg. Goldau városkában, a Rigi lábánál van egy park. Nem is tudom, hogy fordítsam: Natur- und Tierpark. Természetvédelmi terület? Állatkert a természetben? Itt csupa őshonos állatot mutatnak be, többé-kevésbé a természetes élőhelyén, egy hatalmas bekerített területen. A szelídebbek, mint pl. az őzek és a muflonok, szabadon sétálgatnak, bár mintha tudnák, hogy hol a helyük, mindig visszatérnek a finom falatok után oda. Itt szeretném megjegyezni, hogy a sűrűn elhelyezett automatákból állatfajonként lehetett állateledelt vásárolni 2 CHF-ért. Mert nem ugyanazt eszi az őz, mint a muflon, vagy a vaddisznó. Meghatározott időpontokban hivatalos, publikus állatetetés is van - mi mindegyikről lemaradtunk, a nagy távolságok miatt. Pedig volt róka-, medve- és vaddisznó-etetés is. A honlapjukon azt is megtudhatjuk, hogy mit és mennyit esznek az ott élő állatok.

A parkot 1925-ben hozták létre, azon a területen, amit 1806-ban hatalmas természeti katasztrófa, mégpedig egy óriási hegyomlás sújtott. Goldauer Bergsturz (goldaui hegyomlás) néven vonult be a történelembe és a maga idejében egész Európa felfigyelt rá. 3 falut törölt el a föld színéről, 457 ember lelte ekkor halálát. 40 millió köbméter szikla zúdult le a völgybe és rendkívül érdekes tájat hozott ezáltal létre. Mintha hatalmas sziklákkal játszott volna egy óriás, olymódon, hogy helyenként szétgurítgatta, máshol egymásra helyezte volna őket. A sziklákat mindenhol moha borítja. 2005-ben újabb hegyomlás következett be egy hatalmas vihar eredményeképp, de ezúttal szerencsére lakatlan területen és jóval kevesebb - 100-100 ezer köbméter - mennyiséget megmozgatva.

A gyerekeknek természetesen játszótér (amit akár kalandparknak is nevezhetünk), a park területén éttermek, grillezőhelyek (odakészített tüzifával), oktató célzatú feladványok. A parknak van egy "társkereső" részlege is. Üzenőfal a magányosok számára, szerencsekerék, amiből megtudhatjuk, hogy mi vár ránk a jövőben randizás terén (lesz-e egyáltalán randi, ha igen, akkor farkas vagy medve módra randizunk).

Itt tudtuk meg, hogy a medve az állatvilág magányos farkasa (elnézést a képzavarért)! :) A farkas ugyanis egy életre választ párt és nagy családban él, a medve azonban inkább az egyéjszakás kalandokat preferálja.

A belépő felnőtteknek 18, gyerekeknek (6-16 éves korig) 10 CHF, azonban ez az összeg a park fenntartására, az állatok megóvására megy el. Lehetőség van állatok örökbefogadására is, ennek díja a park szórólapján állatfajonként tételesen fel van sorolva. A támogatók és örökbefogadók pedig egy külön táblát kaptak a bejárat mellett - mindannyian név szerint fel vannak tüntetve.

A park bejárásával igencsak eltelt az idő, de érdemes lesz még visszajönni erre a környékre (is). Arth-Goldau vasútállomás mellől indul a Rigi-re felmenő fogaskerekű, ill. a közelben található egy látvány sajtüzem, ahol akár saját sajtot is készíthet az ember. Ehhez mindössze sok pénzre (160 liter tejből 16 kg-nyi sajt készül, ami 720 CHF-be kerül), ill. 3 órára van szükség. Ennyi idő alatt készíti el az ember a sajtját. Természetesen ezt követi még a 12-14 hetes érlelési időszak. Aztán át lehet venni a készterméket személyesen, egy kis diplomaátadás keretében, de akár el is postázzák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése