2011. március 6., vasárnap

Farsangi karnevál - Baden


Svájcban a farsangi időszak igencsak fontos és hangos. A szokások és hagyományok területenként igen eltérőek, egy dolog azonban közös: hangos, zenés, álarcos felvonulással űzik el a telet.

A legnagyobb és egyben leghíresebb svájci farsangi felvonulás a Bázeli. 18 ezer jelmezes, álarcos felvonuló vesz rajta részt és kereken 72 órán keresztül tart. Idén március 14-én kezdődik, hajnali 4 órakor. A szervezőbizottságnál 482 csoport jelentkezett. 142 egyesült vagy egyéb csoport, fiatalok, idősebbek, hiszen korosztálytól függetlenül bárki részt vehet és részt is vesz rajta. 76 fúvós és dobos csoport, 142 kocsi vagy hintó, 63 "Guggenmusik" együttes. Nem tudom, hogy ennek van-e magyar elnevezése. Ezek olyan együttesek, amik erős ritmus-szekcióval rendelkeznek, a rézfúvósok pedig szándékosan egy picit, éppenhogy hamisan játszanak. Minden esetben be vannak öltözve és maszkot viselnek. Közép Svájcban a farsangi karneválokról elmaradhatatlanok.

Badenben ma rendezték meg a farsangi felvonulást (Fasnachtsumzug). Már a városba menet mindenfelé jelmezeseket lehetett látni. A beöltözést nem lehet elég korán kezdeni - már a babakocsis babákat is beöltöztették, kifestették. 14 órakor indult a menet. A csoportokat bizonyos időközönként indították, hogy ne keveredjenek fizikailag és hangzavar se keletkezzen. Mindenkinek volt egy nevezési száma, ez alapján lehetett rájuk szavazni (az eredményhirdetést nem vártuk meg). A legkisebb csoportot egy kétszemélyes család, anyuka és kislánya alkotta, a legnagyobb csoport kb. 30 fős lehetett. A legamatőrebb az otthoni jelmezt viselte (de kreatív volt), a legprofibbak pedig talán épp erre a célra jöttek valamikor össze és gyakorolnak sokat, mint a riói szamba-iskolákban. A jelmezek is nagyon profik, az álarcok pedig jellegzetesek, amennyiben nem csupán az arcot takarják, hanem az egész arcot, fejet és jellemzően aránytalanul nagyok.

A menet bejárta az egész óvárost, ami egyébként is autómentes övezet (ill. csupán buszok járnak ott, őket most elterelték). Majd a legvégén egy nagy közös koncertet tartottak (ezt sem vártuk meg), a tavalyi győztes csapat vezetőjének vezényletével.

A nézők közül is sok gyerek beöltözött és nagy zacskó konfettivel felszerelkezve várták a felvonulkat. A szétszórt konfettiket pedig időnként összeszedték és újrahasznosították. Bogi az első sorban állt, közvetlenül előtte vonult a menet. Gyakran őt is megszórták, ill. megszólították a felvonulók. A felvonuló családok gyakran cukorkát osztogattak, így próbálván megnyerni a nézők szimpátiáját.

Holnap lesz a szintén nagyon látványos, a badeninél nagyobb luzerni karnevál.
Badeni fényképek itt. Ez pedig egy kis filmes összefoglaló, hogy jobban átérezhető legyen a hangulat. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése