2011. március 25., péntek

Csúcsforgalom a magasban

Tegnap szokatlanul nagy volt a légiforgalom a nappalinkból látható légtérben. Ilyen sok kondenzcsíkot én még sosem láttam egyszerre, egy helyen. Mintha egy kisgyerek festett volna az égen hatalmas ecsetekkel. A naplemente előtti időszakban pedig különleges megvilágításba kerültek a kondenzcsíkok (ez egy nagyon jó, összefoglaló anyag a különféle kondenzcsíkokról). Nem győztük fényképezni.

Most olvasom, hogy másoknak is feltűnt ez a jelenség, a 20Minuten online szerkesztőségébe sok kép is érkezett az olvasóktól. Svájc németül beszélő része felett mindenhol hasonló látvány fogadta az égre pillantókat. A kondenzcsík valójában apró, megfagyott vízcseppek halmaza, melyek a szénhidrogén (üzemanyag) elégéséből származnak. A hírportál sok olvasója feltette a kérdést, hogy vajon a líbiai légi támadásra igyekvő vadászgépek nyoma látható-e az égen? Ugyan szerdán áment mondott a szövetségi parlament az átrepülő gépeknek, egyenlőre azonban még nem éltek vele. Az utasforgalom sem növekedett meg - továbbra is kb. napi 3.000 gép halad át Svájc légterén.

Akkor mégis mi okozhatta azt, hogy az ég telis tele volt kondenzcsíkokkal? Az időjárásban kell keresnünk a magyarázatot. Tegnap ugyanis a szokottnál jóval telítettebb, nagyobb páratartalmú volt a levegő, ezért a kondenzcsíkok csak igen lassan tudtak feloszlani. Ehhez még hozzájött az, hogy a szél sem fújt, így akár órákon és kilométereken át láthatók maradtak a kondenzcsíkok. Feljegyeztek egy olyan esetet is, amikor 18 órán keresztül állt fenn ez a jelenség.

Hamarosan csinálok egy külön webalbumot a felhőknek, mert már legalább 100 kép van a felhőkről és a naplementéről. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése