2011. március 18., péntek

1000 origami daru Japánért


Egy ősi japán legenda szerint, aki 1000 darut hajtogat papírból, annak teljesül a kívánsága, mégpedig a darumadár - aki állítólag maga is 1000 évig él - teljesíti azt. Ezért az origami daru igen elterjedt ajándék Japánban - barátnak, családtagnak, esküvőre, gyerek születésekor, vagy akár betegség, tragédia esetén.

Bogi iskolája erre a legendára és szokásra alapozva egy kezdeményezést indított el, hiszen az iskola nemzetközi közösségében is vannak japánok (de ha nem lennének, szerintem akkor is ugyanez lenne a helyzet), akiknek a hozzátartozóit vagy barátait a kivételes erősségű földrengés és a cunami súlytotta.


A cél ezer - ill. ennek többszöröse - origami daru készítése, amibe a gyerekeken kívül a tanárok és az iskola egyéb alkalmazottai is be fognak szállni. Ezeket a darvakat, valamint azt az összeget, amivel a szülők hozzájárulnak (1 daru=5 CHF) a Miyagi prefektúra egyik iskolájának fogják elküldeni.


Ennek az anyagi segítségen kívül eszmei jelentősége van, hiszen - mint már írtam - 1000 daru = 1 kívánság. Kívánom, hogy teljesüljön az ottaniak kívánsága, akármi legyen is az (fedél a fejük fölé, élelem, víz, áram, vagy leginkább a körülmények normalizálódása)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése