2011. február 10., csütörtök

Student led Conferences

Na ezt hogy fordítsam le? Inkább elmondom, hogy mit is takar, egy kis előzménnyel. Bogi iskolájában nincsenek tankönyvek. Leginkább beszélgetések során tanulnak, néha kapnak fénymásolt lapokat, feladatokat (Bogi nem igazán, mivel úgysem értené - ezzel mondjuk nem értek egyet) és kapcsolódó videókat is néznek. Aztán úgy dolgozzák fel az anyagot, hogy írnak, rajzolnak, kézműveskednek a témában. Haza nem igazán hoznak semmit ezekből. Karácsonyi szünetre ugyan hazahozhatták a "portfóliójukat", ami egy kis szeletkéjét mutatja be annak, amit egy-egy tárgyból tanultak.

Nos, a mai nap jött el annak az ideje, hogy a gyerekek bemutassák a szüleiknek azt, hogy mit tanultak idáig. Már kb. 1,5 hete készülnek rá. Maguk választhatják ki, hogy melyik tárgyból miket mutatnak meg és be, ezeket bejelölték a füzeteikben.

Vagyis azon túl, hogy a szülők láthatják, hogy mi folyik az iskolában tanítás címén, a gyerekek megtanulják prezentálni a saját munkájukat. Ezt is gyakorolták, párban.

Ha belegondolunk, 10-11 éves gyerekek számára ez nem is olyan könnyű. Átfogó képet adni, de részletekbe is belemenni, talán még sok felnőttnek is nehezére esne.

Mi egy kicsit más helyzetben voltunk, mert Bogi az iskolában az angolon kívül nem sokat tanul. Az itthon vett matekhoz csinálja a "házi feladatot" (vagyis pont fordítva, mint egyébként lenne). Ami pedig olyan, hogy a fő témakörhöz kapcsolódik és van leírás hozzá, azt mind én fordítom le, tehát mindennek képben vagyok, amit tanul, csinál. Így igazán újdonságot nem tudott mutatni, mondani. Egy kicsit (nagyon) frusztráló is ez a helyzet, de 2 előnye mindenképpen van az iskolának: előbb-utóbb megtanul angolul (ez egy elég lassú folyamat, különösen így, hogy az órai munkákban ritkán vesz részt), másrészt látja azt, hogy másfajta tanulási módszer is van, nemcsak a poroszos. Az is igaz, hogy sok szülő, aki csak 1-2 évet tölt az országban a családjával, hasonlóan frusztrált és elvesztegetett időnek tartja az ebben az iskolában töltött rövid időt, ugyanis az otthoni tananyaghoz képest itt szinte semmit nem tanulnak. Azoknak azonban, akik hosszabb időt itt töltenek, mindenképpen hasznos az iskola, mert felső tagozatban már kemény követelmények vannak.

Bogival megbeszéltük, hogy az angolra jobban rá fogunk állni, hogy legalább az az előnye meglegyen, hogy angolul megtanul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése