2011. február 19., szombat

Stein am Rhein


Csak szuperlatívuszokban tudnék beszélni erről a kis városkáról, Stein am Rhein-ról. Kicsi, emberléptékű, hihetetlenül nyugodt, gyönyörű ékszerdoboz.

Valaha - még ennél is - szebb napokat élt városka, ami évezredes történelmet tudhat maga mögött. Schaffhausen kantonhoz tartozik. A Rajna partján áll, ott, ahol a Rajna kilép a Bodeni tóból, a német határhoz nagyon közel. Összesen csupán 3.308 lakosa van.

Történelmét kezdetektől fogva földrajzi helyzete határozta meg. I.e. 5. században már földművesek telepedtek meg a folyó bal partján. Később, időszámításunk kezdetén a rómaiak is megfordultak itt, 300 évvel később várat is építettek.

II. Henrik német-római császár 1007 körül Hohenwielből ide helyezte át a Szent György bencés rendi kolostort birtokaival és jogaival, köztük a vásártartási és pénzverési joggal együtt. A következő években az egykor egszerű halászfalu fontos kereskedelmi településsé alakult. A 11-14. században Stein am Rhein virágzó kereskedővárossá fejlődött. A 17. században kezdődött az első válságos időszak (Schaffhausen és Konstanz javára).

A város határába érve azonnal egy óriási parkolóba érkezik az ember. Az autót letéve két irányba lehet elindulni. Vagy a Rajna-partján tesz az ember egy sétát, vagy az előtte álló városkapun sétál be a gyönyörű városközpontba. Itt szebbnél szebb, festett homlokzatú házak sorakoznak. Valószínűleg nyáron többen voltak, de szombat délután nagyon kicsi volt a forgalom. Nem tolongtak tömegek sem itt, sem a parton. Sőt, a part egy bizonyos szakaszán, a hajókikötőtől följebb olyan hihetetlen csönd volt, amilyet már régen hallottam. Órákig bírtam volna "hallgatni". Csak a kacsák és a sirályok hápogása, rikoltozása hallatszott.

A kolostormúzeum sajnos csak áprilistól októberig van nyitva, így csupán az udvarát tudtuk megnézni.

Fényképek itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése