2011. február 18., péntek

Repülőterek ranglistája


Úgy látszik, eljött a ranglisták készítésének és publikálásának ideje. Ma a repterek rangsora jelent meg. És ismét nem lepődünk meg, hogy Európában Svájc, vagyis a zürichi reptér a lista elején, bár már nem a legelején található. Azonban az előző évben még első helyen állt, most pedig lecsúszott a 3. helyre, Málta és Porto csúsztak be elé. Viszont maga mögé utasított olyan neves reptereket, mint pl. a londoni, frankfurti, párizsi és még folytathatnám a sort.

A zürichi reptér szóvivője szerint nem lehet visszaesésről beszélni, hiszen az olyan kis repterekkel való összehasonlítás, mint a máltai vagy a portói, ahol 2-5 millió utas fordul meg évente, nem releváns. Az igazi megmérettetés a hasonlóan nagy repterekkel szembeni, ott pedig egyértelműen a zürichi vezet.

A díj igen rangosnak számít. Minden évben megkérdezik az utazóközönséget, hogy melyik reptereket tartják a legjobbnak. Tavaly 140 reptéren összesen 300 ezer utas töltötte ki az erre vonatkozó kérdőívet. Különböző kategóriákban kell osztályozniuk a reptereket, természetesen minden reptéren ugyanazokat:

 • hangulat
 • tisztaság
 • hatékonyság
 • személyzet kedvessége
 • érthető útmutató táblák
A lista legelején ázsiai repterek találhatók:

 1. Szüul
 2. Szingapúr
 3. Honkong
 4. Peking
 5. Shanghai

Az angol nyelvű, részletes anyag itt olvasható.

Én nem vagyok egy nagy világutazó, tehát összehasonlítást nem tudok végezni (max. Feriheggyel), de az biztos, hogy a zürichi reptér, hatalmas, ennek ellenére minden könnyen megtalálható (na jó, mégsem, mert a Malév check-in a világ végén van), mindenhová ki van írva, hogy mennyi idő eljutni odáig (mert tényleg hatalmas, szinte külön város minden egyes épület), tiszta, szép. Rengeteg bolt található benne, mindenféle. Csoki, óra, ruházat, kávéház, cipő, újság, ajándék. Mint egy óriási bevásárlóközpont. A beszállás előtt még magazinokból lehet válogatni (női, férfi, számtech, lakberendezés, autó).

És még egy érdekesség. Valaki nem volt rest és lefényképezte azon reptereknek a kövezetét (burkolatát), amerre éppen járt és ezt közkinccsé is tette egy weblapon.

2 megjegyzés:

 1. Tyű! Fantasztikus munka ez a reptéri szőnyeges! Nem is gondoltam volna, hogy pl. Sydney-ben a szőnyeg mérgező!

  VálaszTörlés
 2. Ez (is) nagyon érdekes volt!
  Köszi!

  VálaszTörlés