2011. február 25., péntek

Nincs pénz orvosra


Meglepő hír látott napvilágot 2 nappal ezelőtt. A világ egyik leggazdagabb országában (egész pontosan Genf kantonban, ahol a felmérés készült) minden 7. ember nem engedheti meg magának, hogy orvoshoz menjen betegség esetén. Leggyakrabban a fogorvosról mondanak le.

Közel 1600 - nagyjából egyforma arányban nőt és férfit -, 35 és 74 év közöttieket kérdeztek meg.

15%-uk állította, hogy az elmúlt 12 hónapban anyagi okokból nem ment el orvoshoz, noha szüksége lett volna rá. Ha a fogakról van szó, az arány 37%-ra növekszik. 13% a felírt gyógyszert nem tudta megvenni, 5% pedig a szükséges operációról is lemondott, pénz híján. 26% a szemüveget, vagy a hallókészüléket nem engedhette meg magának.

Különösen aggasztó, hogy a fogorvosról mondanak le a leggyakrabban az emberek, ugyanis az egészséges fog nem csupán esztétikai kérdés. A fogak állapota ugyanis szorosan összefügg a szív-érrendszeri betegségekkel. A fogínysorvadásban szenvedők 20%-kal nagyobb esélyük van rá.

A kutatás szerint különösen a havi 3.000 CHF alatti jövedelműeknél, vagyis a szegényeknél jellemző az orvosi kezelésről való lemondás. Mindez egy olyan országban, ahol kötelező a betegbiztosítás, az orvosi vizitért azonban ezen felül kell fizetni.

Amióta itt vagyunk, szerencsére még gyógyszertárba se kellett mennünk, kivéve múlt hét szombaton, amikor is az ügyeletes gyógyszertárba voltam kénytelen menni. A 8,60-ba kerülő termékért végül 27,60-at kellett fizetnem - ilyen magas volt az ügyeleti díj!

1 megjegyzés:

  1. Óriási piaca lenne a táplálékkiegészítőknek!
    Egyébként egy ismerős család most tért haza Brüsszelből, ahol hol 2 évet töltöttek egy munkaszerződés kapcsán, s mondta a családanya, hogy 2 doboznyi Forever terméket vittek magukkal, mert kint nem akartak orvosra költeni. Nem is volt rá szükség, nem voltak betegek egyszer sem!

    VálaszTörlés