2011. február 2., szerda

Nemzeti Szirénateszt Napja

Svájcban minden év februárjának első szerdáján, du. 13.30 és 15.00 óra között letesztelik az ország összes, szám szerint 7.500 légvédelmi szirénáját, melyek Svájc területének 99%-án hallhatóak. Ezeknek az a funkciójuk, hogyha bármilyen veszély fenyegeti a lakosságot (pl. természeti vagy kémiai katasztrófa, megnövekedett radioaktivitási szint), akkor riasztani lehessen őket.

Kétféle sziréna létezik, a hagyományos és az árvízi. A hagyományos sziréna 1 percen keresztül szól, emelkedő és csökkenő hangon. Az árvízi szirénák a gátak közelében vannak elhelyezve és egy esetleges áradásról, árvízről értesítenek. Ezekből 750 db van és 20 mp-enként 12 azonos, egyenként 10 mp-ig tartó hangot adnak ki.

A teszt során természetesen nincs semmi tennivalója a lakosságnak, csak az, hogy szépen eltűri és megnyugszik, hogy még mindig rendben működnek. Előző nap az elektronikus és a nyomtatott sajtó is tájékoztatást ad a tesztről, hogy aki esetleg elfelejtette volna, hogy ezen a napon van a hivatalos teszt, az se lepődjön meg másnap. Én a szomszédunktól kaptam sms-t délelőtt, hogy nehogy pánikban törjek ki a szirénák hallatán.

Amennyiben azonban nem ezen a napon hallatszanak szirénák, akkor azonnal be kell kapcsolni a rádiót, mert onnan lehet megtudni, hogy pontosan mi is a probléma és mi a további teendő. A szomszédokat is értesíteni kell, biztos ami biztos, hátha nem hallották meg a szirénát, vagy elromlott a rádiójuk.

Az árvízi sziréna minden esetben az általános sziréna után szólal meg, viszont ha már ezt is halljuk, akkor azonnal menekülőre kell fogni.

Az interneten egész gyűjtemény található ezekről a tesztekről készült felvételekkel. Egy itt meghallgatható. Egy 2009-es tévériportot is találtam a témáról (szép svájci nyelven - már csak ezért érdemes megnézni).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése