2011. február 16., szerda

Lehet, hogy svájciak vagyunk?


Megnyugodtam. Svájci viszonylatban egyáltalán nem számít soknak az a csokimennyiség, amit mi elfogyasztunk. És hozzá kell tennem, Bogi javítja a család átlagát, neki nem engedünk annyi csokit enni, hiszen egészségtelen!!! :)

"A csokoládé finom, tápláló, fokozza a boldogságérzetet, antioxidánsokban gazdag - vagyis még egészséges is. Nem csoda, hogy egy átlagos európai évi 6,5 kg-ot fogyaszt belőle."- írja egy magyar oldal. Bár gyanítom, hogy ez a keserű-csokira vonatkozik. Egy átlagos magyar azonban csupán 3,95 kg-ot majszol el. Tehát a mi családunk koránt sem mondható átlagosnak, legalábbis magyar viszonylatban semmiképp.

Egy ma megjelent cikk szerint a legtöbb csokoládé, évi 12 kg/fő, azaz heti 2,3 tábla vagy napi 30 gramm az átlagosan elfogyasztott mennyiség Svájcban. Ebben ugyan a húsvéti nyuszitól kezdve a kávé mellé adott csokin át az elegáns party-n csordogáló csokiszökőkútból elfogyasztott mennyiségig minden benne van. Most az egyik internetes hírportál közvélemény-kutatást rendez, hogy mi a kedvenc táblás csokija a nemzetnek.

Érdekességként megemlítették, hogy a legrégebbi, mai is működő csokoládégyár a Cailler. Ha ezt tudtam volna, már rég megkóstoltam volna valamelyiket számos termékük közül. A honlapjukon angolul is olvasható minden és finom csokis receptek is találhatók (pl. csokitorta, csoki mousse). Ínyenceknek és édesszájúaknak ajánlom megtekintésre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése