2011. február 1., kedd

"Lefegyverzési" népszavazás

Svájcban, ha valaki elégedetlen valamivel, ami tömegeket érinthet, ír egy beadványt, amihez 100.000 aláírást kell gyűjteni 18 hónapon belül ahhoz, hogy az beadható legyen és ellenőrzés ill. elbírálás alá essen, vagyishogy érdemben foglalkozzanak vele. Svájc hivatalos honlapján meg is tekinthetőek ezek a beadványok minden hozzájuk kapcsolódó információval együtt (mikor kezdődött az aláírás gyűjtés, meddig tart, mi a beadvány maga).

A következő népszavazás - ami már túl van a sikeres aláírásgyűjtésen - február 13-án lesz, mégpedig a fegyvertartásról. Alapvetően a katonai szolgálati fegyverekről van szó. A Parlament és a szövetségi kormány a balos népszavazási kérdés elutasítását javasolják. Január elején kezdődött a hozzá tartozó kampány. A kérdés rendkívül összetett.


A népszavazás arra megy ki, hogy
 • legyen központi nyilvántartás azokról, akik fegyvertartásra jogosultak
 • ne lehessen otthon katonai fegyvert tartani, hanem lőszertárakban tárolják őket
 • aki fegyvert szeretne tartani, az alapos alkalmassági (és szükségességi) vizsgán essen át


Egy kis háttérinfó, döbbenetes adatokkal:

 • Svájcban évente kb. 300 ember lesz szolgálati fegyverével öngyilkos, 3x annyian, mint az európai átlag. Kommentelők válasza: aki öngyilkos akar lenni, az az lesz, ha nem lőfegyverrel, hát mással.
 • Nagyjából 2 millió (!) lőfegyver található a svájci háztartásokban! Ebből nagyságrendileg 900 ezer már működésképtelen, 260 ezer aktuális katonai puska. A kantonoknál 600 ezer van regisztrálva. A maradék 240 ezerről senkinek nincs információja.
 • Az elmúlt 40 évben a katonaságnál 4.300 elveszett lőfegyvert jelentettek. Ezek közül 351 bukkant elő újra. Különösen magas volt ez a szám az 1995 és 2004 között véghezvitt hadügyi reform ideje alatt, amikor sok katonát bocsátottak el. Az utóbbi években viszont nagymértékben visszaesett az eltűnt fegyverek száma.
 • Az elmúlt években rendezett gyűjtések során 30 ezer lőfegyvert és több tonna lőszert gyűjtöttek be a háztartásoktól. Ennek és a szigorított szabályoknak köszönhetően ma már az évi 200 emberölésből 75-ről 50-re esett vissza a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma.
 • Itt is van sorköteles katonai szolgálat 19 éves kortól 5 hónapon át és még hosszú évekig minden évben vissza kell menni a seregbe több hetes ismétlő oktatásra, amíg az ember fia tartalékos. A hírekből úgy tűnik, hogy a katonai fegyverüket nem kötelesek leadni! Amióta lehetőségük nyílik rá, azóta csupán 625-en tárolják fegyverüket szolgálati idejükön kívül a lőszertárakban. "Hiszen jogunk van megvédeni magunkat és különben is, ez egy szép svájci tradíció. És mit szólna ehhez Tell Vilmos?" - írja egy kommentelő. Igaz, lőszert nem tarthatnak maguknál.
 • A pártok szerint a népszavazás nem a megfelelő célcsoportot akarja "lefegyverezni". A katonáktól, vadászoktól, gyűjtőktől és az örökségként fegyvert tartóktól akarják elvenni a fegyverüket, becsületes, törvénytisztelő svájci állampolgároktól, nem pedig a bűnözőktől. Őket pedig amúgy sem érdekli a törvény, fegyverüket nem fogják regisztráltatni.
 • Az éjszakai szórakozóhelyekre járó fiatalok 25%-a "felfegyverkezve" (kés, boxer stb.) megy el otthonról. És itt nem egyszerű bicskáról van szó.
 • Az emberölések 40%-a szúrófegyverrek történik.
  A BBC górcső alá vette a sváci hadsereget. Az első kérdés: mi a csudának van egy semleges országnak, ahol 100 éve nem volt háború, hadserege? Ráadásul sorköteles katonákkal? Évi 4,5 milliárdért dollárért? Csapatépítésnek egy kicsit drága.


A kampány már január elején megkezdődött. Az egyik óriásplakát egy szíven lőtt plüssmacit ábrázol, vagyis a védtelen gyereket szimbolizálja, aki esetleg otthon hozzáférhet a fegyverhez. Ők a népszavazást támogatók. A másik egy fegyveres rablót, aki ellen az ember védtelen marad, ha le kell adnia fegyverét. Ez az ellenzők táboráé.


Kíváncsi vagyok a végeredményre.

1 megjegyzés:

 1. Már megint a végletek... Swályczban is... Ez olyan ismerős valahonnan :D

  VálaszTörlés