2011. február 24., csütörtök

Környezetbarát autók


Úgy belejöttem a toplisták közzétételébe, hogy ezt a mostani alkalmat sem hagyom ki. Már csak azért sem, mert a környezet védelme amúgy is közel áll a szívemhez (bár attól tartok, hogy a környezetbarát autók használatát nem fogom tudni úgy elterjeszteni, mint a mosódióét, tekintve az árkategóriát...).

A hír nagyon okosan kitér arra is, hogy - mivel az elektromos áramot széntüzelésű erőművek, vagy atomerőművek állítják elő- az elektromos autó valójában nem is olyan környezetkímélő, mint ahogy gondolnánk. Vagy legalábbis nem minden szempontból. A használat során természetesen nem bocsát ki káros anyagokat, de az általa felhasznált elektromos áram előállítása során bizony nem kevés káros anyag kerül a levegőbe. Ezért nem is kapnak külön szubvenciót. A ranglistán nem is találhatók meg elektromos autók, hanem helyettük a hibridek a nyerők.

Svájcban a környezetbarát autók listája a következőképpen néz ki:
 1. Lexus hibrid CT200h
 2. Fiat 500 TwinAir
 3. Toyota Prius 1,8 hibrid
 4. Ford Ka 1,2 Greenpower
 5. Toyota IQ 1,0 ECO
 6. Toyota Auris 1,8 hibrid
 7. Honda Insight hibrid
 8. Toyota IQ 1,0
 9. Volkswagen Passat 1,4 TSI DSG Eco Fuel
 10. Volkswagen Touran 1,4 TSI DSG Eco Fuel
 11. Fiat Punto EVO 1,4 NP

Ha esetleg a neveket (vagyis a márkához tartozó egyéb vonzatokat) nem a megfelelő sorrendben írtam, az könnyen előfordulhat, mert az autókhoz egyáltalán nem értek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése